Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Желанието на Русия да използва газа като оръжие повишава кредитните рискове в Европа

Решението на Русия да намали доставките на газ през газопровода "Северен поток 1" до около 20% от капацитета, обявено на 25 юли, повишава риска от пълно прекъсване на доставките, се казва в най-новия анализ на Moody's Investors Service, оповестен в понеделник.

Сред европейските държави Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Италия и Словакия са най-застрашени от спиране на доставките на руски газ.

"Кредитното въздействие от частично или пълно спиране на енергийните доставки от Русия ще варира според сектора и емитента“, посочи Келвин Далримпъл, старши вицепрезидент и кредитен директор в "Мудис":

"Ние преразгледахме нашите базови макропрогнози за няколко икономики на Европейския съюз, за ​​да включим рисковете от колебания в предлагането, както и последните тенденции в растежа, политиката и лихвените проценти".

Кредитното въздействие от шока при енергийните доставки ще зависи отчасти от по-широката устойчивост на съответната държава да издържа на шокове. Това включва фактори като диверсификацията и адаптивността на икономиката на страната, способността на националните и европейските институции да създадат ефективен политически отговор за смекчаване на въздействието на шока, както и фискалния капацитет на съответната държава да се справи с тези ефекти.

Така например Германия, посочва кредитната агенция, има по-устойчив кредитен профил от други европейски страни, разчитащи на руски газ, докато страните от Централна и Източна Европа и Италия имат по-малко икономическа устойчивост.

Европейските банки с експозиции към засегнатите държави или компании ще видят, че качеството на техните активи ще отслабне с увеличаване на обезценките на кредитите. Въпреки това, като се имат предвид сложните трансгранични промишлени взаимовръзки, тази криза може да доведе до разпространение по отношение на кредитното качество към съседните банкови системи. "Въпреки това очакваме цялостното кредитно въздействие за повечето европейски банкови системи да бъде сравнително умерено, засега", се посочва в анализа на кредитната агенция.

Ревизираният основен сценарий на "Мудис" за еврозоната обаче не включва пълно спиране на доставките на газ от Русия, като кредитната агенция прогнозира, че реалният БВП в региона на единната валута ще нарасне с 2,2% през 2022 г. и с 0,9% през 2023 г., което е по-малко от прогнозите през май за икономическа експанзия съответно с 2,5% и 2,3%.

"Мудис" предвижда повишение на реалния БВП на САЩ с 2,1% през тази и с 1,3% през 2023 г. Агенцията също така очаква Федералният резерв на САЩ да продължи с превантивното повишение на лихвите през предстоящите заседания, като прогнозира федералната фондова лихва между 3,5% и 3,75% до края на тази година и над 4% към март 2023 г.

Голямата кредитна институция очаква и ЕЦБ да поеме по пътя на агресивна политика на повишение на лихвите през идващите заседания.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна