Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При корените ни в… Копривщица. Три дни – огън от страст, танц и песен

В рамките на три дни Копривщица бе столица на песента, танца и всеобщо веселие.

Хиляди участници от цялата показаха пред публиката традициите, които ни правят народ. Красота, пристигнала от всичките краища на България.

Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество приключи със заключителен концерт под наслов: "България пее в Копривщица".

"Тези събития са безкрайно важни. Културно-историческото наследство и туризъм трябва да вървят ръка за ръка", подчерта служебният министър на туризма Илин Димитров и припомни, че градът има дълга история с фестивала.

Министърът поднесе наградата "Златна роза" за особени заслуги, която бе приета от кметицата на Община Копривщица Бойка Дюлгярова. Той пожела "два пъти повече участници и ти пъти повече усмивки" на следващия събор.

Националният събор съществува от 1965 г., като той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.

БНР бе основен медиен партньор на грандиозното събитие. А в своите златни фондове общественото радио съхранява над 1100 записа от миналите събори в Копривщица. Сред тях са Костенското хоро, Нестинарското хоро, жетварски и обредни песни и много други бисери на автентичния нашенски фолклор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна