Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отдаде почит на двамата загинали полицаи

Премиерът се зарече: Категоричен ще е отговорът на мигрантския натиск!

| обновено на 26.08.22 в 11:14
Снимка: БГНЕС
Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

"Полиция и армия ще пазят българо-турската граница заедно в координация и взаимодействие", увери премиерът.

"Миналата седмица Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на милион и половина лева за ремонт, възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница, за да имаме основание да я наричаме възпрепятстващо съоръжение. Въпреки съмненията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещи, които ще се включат в охраната на границите ни. При необходимост - да се търси сътрудничеството и взаимодействието с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти", призова Донев, коментирайки вчерашната трагедия в Бургас, при която загинаха двама български полицаи.

Премиерът увери още, че Министерството на земеделието и горите ще окаже съдействие при поддръжката на пътищата, използвани от органите на реда при охрана на държавната граница.

"Публична тайна е, че трафикът на хора се извърша през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния, през България, и службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на МВР задачата да извършат строг контрол и наблюдения на пътища, за които е известно, че се осъществява нелегален трафик на мигранти. Голямата цел, по която работим от ден първи от встъпването си в длъжност, е присъединяването на България в Шенгенското пространство", заключи служебният министър-председател Гълъб Донев.

Веднага след това премиерът призова министрите си за едноминутно мълчание в памет на двамата трагично загинали бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали вчера в опит да спрат автобус с нелегални мигранти

Донев посочи, че причината за смъртта на двамата полицаи от Бургас е прекрачването на много граници: 

"От браздата на Малко Търново до границата, определена от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си. Съболезнования за семействата и близките им".

Миналата седмица Кабинетът одобри 1 500 000 лева допълнителни разходи за ремонт и възстановяване на срязаните участъци по оградата на границата ни с Турция: 

"За да имаме основание да я наричаме възпрепятстващо съоръжение. Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежакта за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни".

Служебният премиер поиска и по-активна превенция от службите по национална сигурност:

"За да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти. Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България, и службите трябва да бъдат информирани за това".



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна