Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейското право е моята мечта

Имам приятели украинци и видях как се промени животът им на 180 градуса

Виктория Шишкова, бакалавър по глобално право гост в "Младите хора, които ме вдъхновават"

3
Виктория Шишкова
Снимка: Личен архв

Виктория Шишкова е завършила НГДЕК , а днес е бакалавър по Глобално право от Тилбургския университет в Нидерландия, предстои й магистратура отново там. Записала се е дори за две магистратури - Европейско право и Право и технологии.

Защото мечтата й, страстта й  е да помага на слабите, на уязвимите, на засегнатите - в глобален мащаб. Затова и войната в Украйна я засяга дълбоко в сърцето, не само, защото има приятели украинци, защото вярва, че правото е на страната на засегнатите.

Виктория е гостът ни в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“.

"Традициите, упоритото учене и нестандартният подход към нещата - това ми даде Националната гимназия по древни езици и култура. Познанието на забравените езици, особено на латинския, в правото по-късно ми беше много полезен, това ме изведе една крачка напред пред колегите ми, които не бяха учили такива езици", казва младата бъдеща юристка, спомняйки си за дългите часове подготовка за изпитите по Глобално право в Тилбургския университет в Нидерландия.
"Любимият ми исторически период - Древен Рим и Древна Гърция. Но не на последно място - старобългарският език. Виждам как езикът ни е еволюирал. По темата за Северна Македония мисля, че в нея има повече политика, отколкото история. Този език е изкуствено променен, но смятам, че всеки има право да се самоопределя и не бива да се противопоставяме едни на други народи...", разсъждава Вики.
Виктория Шишкова

Днес след дългите часове в библиотеката в Тилбург и успешното дипломиране, младата юристка мечтае да работи в европейските институции, да защитава в бъдеще правата на уязвимите – като децата и жените. Глобалното международно право е нейната страст.

"Знаех, че не искам да уча правото в България, защото исках да преживея и едно приключение. В Глобалното право ние изучаваме различните правни системи в света, като се фокусираме върху европейското право. За мен е важно, че учихме за всички европейски инстицуции и за най-важните в областта на защита на правата на хората.

Но любимото ми нещо е публично международно право. Мога да работя в международни иституции, работа свързана с европейското право - правото на ЕС. И затова кандидатствах и за такава магистратура", споделя още Виктория Шишкова.


Още по време на обучението си обаче Вики има изразена гражданска позиция за войната в Украйна, за обществено-политическия живот у нас, за изборите в чужбина, като участва дейно в различни събития и асоциации в тази връзка.

Нидерландия например не разбират нашите спорове с Македония. Много ни се присмиват в тази връзка, изобщо не ни разбират.  Сякаш, не ни вземат много насериозно. Това с Македония е нещо много балканско за моите приятели, дори да им обясня, струва им се много странно и чуждо...", казва още тя.

В интерес на истината, с нидерландци беше трудно да бъдеш приятел, те са доста студени и се отделят, споделя Вики, но иначе казва, че има приятели отвсякъде - и от Западна Европа, и от Източна Европа. А с българите си спазват българските традиции.

 

"Когато започна войната в Украйна, в Тилбург нямаше нито един протест в защита на украинците. Местните не разбираха в началото за какво става дума....Тогава ние заедно с приятели и студенти от университета организирахме протест в защита на Украйна - първият и последен такъв в града. Събрахме се около 60 човека, много бързо, но тогата тревогата я нямаше още от войната, не се знаеше за отношенията между двете държави.

Аз имам приятели украинци и когато започна войната, имаше празненство, не можах да отида...когато знаех, че ще пострадат най-обикновените хора, точно за тях животът се преобърна на 180 градуса...

В Тилбург участва в подразделението на Amnesty International в университета и заедно организират също събития в подкрепа на Украйна.

"Събирахме помощи за Украйна, дрехи, храна, фенерчета, а от университета ги изратиха. Събраха се много неща".


Ментор е също на първокурсници в университета.

Вики се включва и като доброволен член на избирателна секция във Великобритания, в Шефилд, докато е на обменни начала от университета.

"Чувството беше страхотно, да се срещна с българи далеч от родината и да мога да помогна в избория процес. Да, имаше спънки от незнанието на хората, какво и как да попълнят преди гласуването...", разказа още тя.

Виктория Шишкова

Иска да работи в Европейските институции, за да може да си чуе гласът на България повече.
"Най-голямо доверие за спазване на човешките права виждам в европейското право и европейските институции, както и на ООН. Да, има неща, които като законодателство са много добре написани, на практика не винаги се получава, затова има какво да се работи за в бъдеще. И за мен правата на хората, на жените - това е нещо, за което бих искала да спомогна.
Искам да работя в България, но понякога ми се струва, виждайки събитията у нас, че все ще има някой, който ще работи срещу нас - младите. Все пак ме е грижа за страната ми, мисля, че ще се върна да работя тук...", казва Виктория Шишкова.

Вики обича танците, участвала е в Асоциация по модерен балет за начинаещи в Тилбур, обича да пее, обожава пътешествията и срещите с приятели, определя се като силно социално ориентирана - и това се вижда веднага. Обича кучетата, музиката и времето със семейството.


Още по темата слушайте в звуковия файл за "Младите хора, които ме вдъхновяват".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна