Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на модата в Лондон минава под знака на траур

Снимка: Facebook /@British Embassy Sofia

Седмицата на модата в Лондон започва в четвъртък в период на национален траур по повод кончината на кралица Елизабет Втора, съобщава АФП, цитирана от БТА. 

Модните гиганти "Бърбъри" и "Раф Симънс" оттеглиха участието си.

Карълайн Ръш, директор на Британския съвет за мода (BFC), разяснява как се провежда модно събитие при тези условия. Той уточнява, че е било предвидено завръщането на Седмицата на модата в пълния й блясък след пандемията от коронавирус. Заради смъртта на Нейно Величество плановете са се променили.

„Сега сме в период на национален траур и трябва да внимаваме и да уважим случващото се в страната. Кралицата беше защитник на нашата индустрия много дълги години“.

Ревютата и представянията - комерсиалната част на Седмицата на модата в Лондон, продължават. Но другите съпътстващи празнични мероприятия – тържества и чествания, са анулирани до Седмицата на модата в Париж. Няма да има ревюта в деня на погребението. Програмата ще завърши с Ричард Куин, който получи първия приз „Елизабет Втора“ за мода, а кралицата присъства на неговото първо ревю през 2018 г.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!