Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ вероятно ще повиши лихвите с още 100 - 125 базисни пункта до края на 2022 г.

Чарлз Евънс, президент на Фед на Чикаго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обръщайки се към Официалния форум на паричните и финансовите институции (OMFIF) в Лондон, президентът на Федералната резервна банка в Чикаго - Чарлз Евънс заяви във вторник, че Фед на САЩ вероятно ще повиши лихвените си проценти с още от 100 до 125 базисни пункта (с още 1,00-1,25%) до края на тази календарна година, добавяйки своите прогнози, че лихвените проценти са приблизително в съответствие със средната оценка на лихвите в Съединените щати.

През септември Фед повиши за трети пореден път основната федерална фондова лихва със 75 базисни пункта до диапазона 3,00%-3,25% - най-високо ниво на американската лихва от 2008 г. насам.

Освен това той отбеляза, че очаква "умерено увеличение на БВП на САЩ през втората половина на годината". В същото време Евънс повтори важността на "привеждането на условията за търсене и предлагане на пазара на труда в по-добър баланс с течение на времето" за справяне с инфлацията.

Освен това Чарлз Еванс заключи, че "след приключване на годината на ниво от 5,4%, общият инфлационен индекс PCE (индекса на цената на разходите за лично потребление, който е важен измерител за Фед относно инфлацията в САЩ) се очаква да спадне до 2,8% през 2023 г. и до 2,3% през 2024 г., преди да се върне към нашето целево ниво от 2 на сто до края на 2025 г.".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна