Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в еврозоната не трябва да залагат на повече държавна помощ

Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банките в еврозоната не трябва да залагат на това, че правителствата ще стабилизират икономиката още веднъж и вместо това трябва да следят за заемите, които остават неизплатени, заяви главният надзорник на Европейската централна банка Андреа Енрия, съобщава Ройтерс.

Енрия посочи, че коронавирусната пандемия е имала по-малко от очакваното въздействие върху балансите на търговските банки също благодарение на щедрата помощ от правителствата и централните банки, но е малко вероятно те да се притекат на помощ отново този път, тъй като инфлацията е висока.

"Следователно ситуацията, пред която сме изправени днес, е доста по-различна от тази по време на пандемията и очакванията относно предстоящите действия на правителствата не трябва да се отразяват в стратегиите за управление на банковите баланси", каза Енрия по време на събитие във Виена.

Той подчерта, че така наречените "необслужвани заеми" - тези, които са с повишен риск да останат неплатени - са продължили да се натрупват, особено в петролния и газов сектори, като до края на юни са били с 10% над нивото в края на 2020 г.

Тези уязвими сектори представляват най-малко 18% от банковите заеми за компании извън финансовите сектори, добави Енрия и за пореден път предупреди за заемите с ливъридж, които не са намалели въпреки многократните предупреждения на ЕЦБ, ипотеките и нестабилността при търговията с енергия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна