Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва в очакване на спад на добивите на "ОПЕК +" с над 1 млн. барела на ден

Петролът поскъпва рязко за втори пореден ден на търговия с оглед на засилващите се очаквания, че на срещата на "ОПЕК +" в сряда ще бъде оповестено голямо съкращаване на петролното производство с един и дори над един милиона барела на ден, което би представлява около и над 1% от глобалния петролен пазар.

Анализатори посочват, че перспективата за голямо съкращаване на производството е изместила фокуса от страховете за глобална рецесия, водеща до намалено петролно потребление, обратно към свиващото се физическа предлагане на петрол на международните пазари. Едно голямо намаление на производствената цел на "ОПЕК +" обаче може да доведе до по-скромно свиване на действителното производство, тъй като петролният картел вече добива петрол в обеми, които са доста под договорената текуща цел.

Според данни на агенция Блумбърг, петролните доставките на ОПЕК са се увеличили с 230 000 барела на ден през септември до средно 29,89 милиона барела на ден, като увеличението се дължи основно на Либия, която е освободена от споразумението за добив и чийто добив е нараснал със 120 000 барела на ден. Но добивът от страна на членовете на картела, които са част от споразумението за доставки в рамките на "ОПЕК +", включващ и други партньори, начело с Русия, отбеляза средно 25,53 млн. барела на ден през миналия месец, което е доста под тяхната съвместна цел от 26,75 милиона барела на ден.

Групата от големи производители трябва да се срещне във Виена в сряда и вероятно ще намали добива с повече от 1 милион барела на ден, с възможност дори за допълнителни доброволни съкращения от отделни членове, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки свои източници от "ОПЕК +".

Към 17.30 часа българско време декемврийските фючърси на петрола Брент се повишават с 2,2% към 90,80 долара за барел, като дори за кратко поскъпнаха над 91 долара за барел за пръв път от 22-ри септември насам.

По същото време ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI нарастват с 2% към 85,25 долара за барел, като п-рано във вторник дори поскъпнаха малко над 86 долара за барел.

В понеделник и двата типа водещи петролни фючърси нараснаха с между 4,4% и 5,2%.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


За днешното поскъпване на петрола допринася и известното отслабване на долара спрямо останалите водещи валути.

Петролът поевтиня през септември за четвърти пореден месец, тъй като агресивните повишения на лихвените проценти от големите централни банки с оглед на борбата с високата инфлация предизвикаха страхове от глобално икономическо забавяне, което може да навреди на енергийното търсене. Ръстът на долара през миналия месец, който направи цените на суровините, деноминирани в долари, по-скъпи за купувачите в чужда валута, също допринесе за това поевтиняване на черното злато през предходните месеци, както и агресивната противопандемична политика в най-големия вносител на суров петрол - Китай.

Според редица анализатори евентуалното решение на "ОПЕК +" за агресивно ограничаване на производството би дошло в момент на и без това затегнат петролен пазар, дължащ се на силното търсене, липсата на инвестиции в сектора и проблеми с доставките.

Едно такова решение на "ОПЕК +" ще бъде последвано от края през октомври на програмата на САЩ за предоставяне на пазара на част от Стратегическите резерви на страната и преди новите санкции по отношение на руския петрол да влязат в сила през декември.

Европа е готова да забрани доставките на руски петрол по море от 5 декември. ЕС посочва, че доставките по море представляват 90% от петрола, който Русия изпраща в Европа. Преди войната Русия изнасяше 1,5 милиона барела на ден с кораби за Европа, въпреки че износът оттогава падна под един милион, според данните на RBC Capital Markets.

Досега обаче общият износ на суров петрол от Русия остава относително стабилен, защото страната изпраща повече петрол в Азия. Европа работи върху планове, които биха могли да повлияят на тези доставки за Азия, включително забрана на застраховане на кораби, които превозват руски петрол, и въвеждане на таван на цените на петрола, който Русия изнася. Очаква се тези планове да влязат в сила приблизително по същото време като забраната за превоз на нефт по море.

Всичко това предполага, че е твърде вероятно петролът да поскъпне обратно над 100 долара за барел, дори когато световната икономика отслабва.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна