Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" подновява транзита на руски газ за Италия през Австрия

Снимка: Офисът на Газпром в Санкт Петербург, 27 юли 2022 / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви в в сряда, че възобновява износа на газ през Австрия, главно за Италия, след като газовите потоци бяха спрени през изминалия уикенд на фона на регулаторни предизвикателства, предаде Ройтерс.

"Газпром" добави, че компанията и италианските ѝ клиенти са намерили решение за продажбите на газ след регулаторните промени в Австрия.

"Австрийският оператор сигнализира за готовността си да потвърди транспортните номинации на "Газпром Експорт", което ще направи възможно възобновяването на доставките на руски газ през Австрия“, уточниха от "Газпром".

Контролираната от Кремъл компания обяви в събота (1-ви октомври), че транзитът на газ през Австрия е бил спрян, след като австрийският мрежов оператор отказа да потвърди номинациите за транспорт или количеството, което "Газпром" планира да достави.

Италианската енергийна компания Eni S.p.A. също потвърди, че газовите потоци през Австрия са възобновени.

Австрийското правителство посочи, че "Газпром" не е подписала необходимите договори.

Сега руският газ представлява около 10% от вноса на синьо гориво за Италия, което представлява рязък спад от около 40% преди, докато делът на природен газ от Алжир и скандинавските страни се е увеличил, посочи източник, близък до въпроса,.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна