Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нисан" продава на Москва базираните си в Русия активи

Японският производител на автомобили Nissan Motor Co. Ltd. постигна споразумение с Москва за продажба на своите активи, базирани в Русия, разкри във вторник руското министерство на търговията и индустрията, предаде Ройтерс.

Споразумението, включващо производствените фабрики на Nissan в Санкт Петербург и базиран в Москва маркетингов център, също така позволява на компанията да придобие обратно съоръженията в рамките на следващите шест години.

"Nissan Manufacturing Rus“ прехвърля своите активи на държавата – сделка от голямо значение за индустрията“, каза министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

В специално изявление Nissan посочи, че е решила да излезе от руския пазар и очаква да понесе извънредна загуба от приблизително 100 милиарда йени (около 686,72 млн. долара) от прехвърлянето на активи.

Източник на Ройтерс, запознат със сделката, каза, че е била платена "символична сума".

Сделката идва на фона на ескалация на конфликта между Русия и Украйна, което накара десетки мултинационални компании да прекратят дейността си в Русия, докато трае войната. Тази сделка бележи поредното напускане на голяма западна компания, откакто Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари, като в същото време отразява хода на френския автомобилен производител "Рено" (Renault), който продаде мажоритарния си дял в руския автомобилен производител "Автоваз" на руски инвеститор през май .

Съобщава се, че Renault, която е част от Алианса "Рено - Нисан", е продала своя дял в "Автоваз" за една рубла (0,0157 долара).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени