Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските доставчици на полупроводникови чипове започват да напускат китайските фирми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски компании, доставящи полупроводниково оборудване за китайските производители на чипове, започнаха да прекратяват дейността си в Китай, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл".

Бизнесът изглежда реагира на решението на администрацията на Байдън да въведе ограничения за износа към 31 китайски технологични компании.

В края на миналата работна седмица Министерството на търговията на Съединените щати заяви, че е добавило 31 китайски компании към така наречения "непотвърден списък", или списък с компании, за които САЩ не могат да потвърдят, че може да им се има доверие при износа на чувствителни технологии.

Сред компаниите, добавени към списъка, бяха производителят на чипове YMTC Yangtze Memory Technologies Co.

Междувременно Министерството на търговията премахна девет субекта от списъка, включително Wuxi Biologics, след като Бюро за промишленост и сигурност към министерството успя да провери тяхната добросъвестност или легитимност и надеждност, свързани с крайната употреба и крайния потребител на артикули, подлежащи Наредбите на експортната администрация.

Според информация на финансовото издание, редица фирми, включително KLA Corp. и Lam Research Corp., спират доставките и поддръжката и изтеглят персонала си от китайски фирми като Yangtze Memory Technologies Co.

Този ход може да има сериозно въздействие върху производството на чипове в Китай, като се има предвид, че работниците от Съединените щати "играят решаваща роля в управлението на фабриката и развитието на нейните производствени възможности, тъй като те внасят опит във високотехнологични инструменти за производство на чипове", казаха източници на "Уолстрийт джърнъл".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени