Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев ще намери решение за продължаване работата на Starlink в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев ще намери решение да запази работата на интернет услугата Starlink в Украйна, каза в петък президентският съветник Михайло Подоляк в петък, предаде Ройтерс.

"Нека бъдем честни. Харесва ни или не, Илон Мъск ни помогна да оцелеем в най-критичните моменти на война. Бизнесът има право на свои собствени стратегии. Украйна ще намери решение, за да поддържа работата на Starlink. Очакваме, че компанията ще осигури стабилна връзка до края на преговорите“, написа Подоляк в Twitter.

Неговите коментари са факт, след като по-рано в петък Илон Мъск каза, че неговата компания SpaceX не може да финансира за неопределено време Starlink в Украйна.

Мъск е информирал Министерството на отбраната на Съединените щати, че вече не може да финансира сателитната мрежа Starlink, които в момента се използват в засегнатата от конфликт Украйна, съобщи по-рано днес CNN, цитирайки получен документ.

"Ние не сме в състояние да дарим допълнително терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време", посочва компанията SpaceX в писмо, изпратено до Пентагона през септември. В отделна кореспонденция, също получена от CNN, външен консултант, работещ за SpaceX, е казал на Министерството на отбраната, че не вярва, че компанията има "финансовата способност да предостави допълнителни терминали или услуги".

Според CNN компанията SpaceX е поискала от Пентагона сам да покрие разходите, които са били изчислени на 120 милиона долара за остатъка от 2022 г. и на до 400 милиона долара за следващите 12 месеца.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна