Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът все още не настъпва, пикът се очаква януари, но ваксини засега има

Д-р Николай Брънзалов: Щом има протести, значи има недоволство

В бъдеще се очаква и здравните картони на учениците да са дигитални

Д-р Николай Брънзалов
Снимка: Ани Петрова

"След като има недоволство, значи определено колегите имат право. Никой няма да изразява недоволство от заплатите, ако те бяха адекватни на труда. Подкрепихме и колегите от РЗИ, и от НЗОК преди време, че тяхното заплащане трябва да се подобри. Протестите на са нещо хубаво, никой не желае да протестира, но проблемите трябва да се решават", коментира за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз настоящата готовност за протести на медици с искане за повишаване на заплатите в здравеопазването.

Днес от 11.00 часа пред Министерството на здравеопазването се очаква да се проведе национален протест на лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна. Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците. Организатор на протеста е Национален синдикат „Защита“. Сбореният пункт е на паркинга на БНБ в 10:30 часа.

"Не може да не стане това базово увеличение на заплатите в сектор здравеопазване. Лекарите не са изолирана професия в обществото, те живеят в това общество и го лекуват. Те трябва да се чувстват комфортно, когато изпълняват професионалния си дълг.

Меджидиев: Увеличението на заплатите в здравеопазването не е осигурено, било е PR акция

Топката е в полето на политиците. Сега се намираме в политическа криза, но за проблемите в здравеопазването аз не виждам депутатите какво има толкова да имат различия, защото този проблем касае всеки един от нас. Българското общество трябва да бъде здраво, да има спокойно лекарско съсловие, без да бъде натоварвано допълнително с различни "невротични проблеми", единият от които е заплащането.

Ние сме лекарски съюз на всички лекари. Не можем с невротизирани хора да правим нещо за обществото, а то при всички случаи спрямо нас е с по-високи изисквания, отколкото за другите професии",изтъкна още д-р Брънзалов.

БЛС

Д-р Брънзалов приветства идеята на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на Конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“, за създаването на Балканска медицинска лига за обмен на кадри за обучение между страните от Балканския регион.

Основават Балканска медицинска лига

„Един споделен чужд опит ще бъде от полза за всички“ страни, каза той.

Д-р Брънзалов, който беше гост на конфренцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“ изтъкна, че това е само първата стъпка като дискусия по този проблем. Темата е изключително актуална и обединява всички лекари. Няма термин в правния мир - "лекарска грешка" - около това се обединиха всички участиници във форума. Трябва да се въведат всички правила за добра медицинска практика, защото много малко от професионалните групи в медицината са си изготвили стандартите за работа. Сред тях са общопрактикуващите лекари, гастроентерерозите, лицево-челюстната хирургия - броят се на едната ръка. Ще почерпим и чужд опит, за да опишем правилата за работа, каза за БНР д-р Брънзалов:

"Ние гледаме правила - има ли - лекарят не може да бъде атакуван. Но лекарят в България трябва да бъде съхранен, а тук той е много уязвен, затова могат да се допускат и грешки", каза още той.

 

По актуалната тема с настъпващата грипна вълна д-р Брънзалав и като общопрактикуващ лекар сподели, че грипът все още не настъпва, а според експертите пикът ще е през януари:

„Като лекар с практика моята задача е да превентирам грипа, мисл ,че няма да бъде тежко. В момента всички практики на ОПЛ са снабдени с безплатни четиривалентни противогрипни ваксини за най-рисковите пациенти над 65 години.

Те определено идват, има интерес, дори тази година мисля, че ще се появи някакъв дефицит от ваксини.

350 хиляди са общо за България са ваксините като за пациентите над 65 години ще бъдат употребени около 190 хиляди ваксини.

Използвам БНР, за да приканя тези хора, които най-много страдат по време на епидемия, да се ваксинират. Те имат крехък баланс и един фибрилен синдром може да доведе до декомпенсация на хроничните им заболявания.

Ваксината е безплатна и се поставя в кабинетите на общопрактикуващите лекари. 35 години практика имам – това е най-силното оръжие. Действително мерките по време на пандемията допринесоха две години да няма грип. Маските са предпазно средство срещу всички вируси.

Снимката е илюстративна

Но те мерките по принцип не се спазваха и по време на пандемията у нас, а сега изобщо не се спазват и това определено ще доведе до грипна вълна. Но не мога да кажа, че ще бъде тежка. Като заболеваемост може би ще е по-висока, но като симптоматика едва ли..., допълни лекарят.

Д-р Брънзалов допълни, че преглеждат и хора със Covid – 19 , някои то тях се тестват. Но този тип заболеваемост винаги ще съществува, защото вирусите се изменят и дори да имате някакъв имунитет, когато вирусът промени своята антигенна същност, той пак може да заразява и да се разпространява сред тях.

Но в никакъв случай няма тежко протичане на заболяването, протича леко, нека да се ваксинираме, това е основното оръжие“, поясни още лекарят.

Д-р Брънзалов коментира, че поетапно са въведени електронните талони за изследвания и консултации към специалистите, но процесът не е преминал гладко, все още има неща, които трябва да се изгладят. За електронните т.нар. бели рецепти ние сме си казали мнението, изтъкна той.

Снимката е илюстративнаНо все още организациите, които участваха в подготовката на дигиталното здравеопазване, най-вече от БЛС, но и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, все още не сме видели ползите и хубавото от това дигитално здравеопазване.

Ние очакваме както от МЗ, така и от политиците да се задействат и ако трябва да се променят Наредби или ако трябва закони, за да видят колегите защо потрошиха толкова много нерви... Насреща си все още виждаме различни нормативни актове, замръзнали отпреди 1989 година и неистова очакват промяна, натоварват допълнително колегите и ако това не се промени ще настъпи демотивация сред лекарите...", каза още д-р Брънзалов.

"Нямаме нищо против медицинските бележки за училище и детска градина също да са дигитални, но те се изписват след преглед на детето от лекаря. Мисля, че се работи в тази посока те също да станат дигитални като дневниците. Но целта им е лекарят да е прегледал детето.

Работи се след време дигитално да бъдат изпращани към училището и здравните картони на учениците. И училището ще ги взема от Националната здравно-информационна система. Но това не отменя прегледа при лекаря. А опашките пред кабинетите са, защото българинът чака последния момент. Ако родителите започнат от 1 септември да си водят децата, на 15 септември всички ще са преминали и получили тези документи", заяви д-р Брънзалов.

По думите му личните лекари са изнесли на гърба си всички реформи в здравеопазването, бивайки натоварени с неспецифични немедицински задачи. А по отношение на дигитализацията едно тире в името на пациента може да доведе до много нерви за личния лекар. Системата не тръгва само при една грешка.

По отношение на преговорите за новия Рамков договор, заместник-председателят на БЛС съобщи, че те са още в зародиш в частта за ПИМП и СИМП. До този момента преговори с НЗОК не са водени в тази част.

"Моят апел в преговорния процес ще бъде, че за да искаме нещо, значи имаме проблем и нека съвемстно да му намерим решението, а не да срещаме китайски стени...", обобщи д-р Брънзалов.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна