Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще проучи плановете за използване на енергийните свръхпечалби

Снимка: Алами/Ройтерс

Правителството на Германия планира да проучи подробно предложенията за използване на прекомерните печалби (на свръхпречалбите) от електроенергия, които са значително над производствените разходи, за да помогне за субсидиране на сметките за електроенергия и за плащания за стабилизиране на електропреносните мрежи, показва документ, видян от Ройтерс в сряда.

В документа, който ще бъде представен на кабинета на 18 ноември, се казва, че бъдещото производство на електроенергия от възобновяеми източници, отпадъци, минен газ, ядрена енергия и кафяви въглища, както и продукти от минерални масла ще бъдат засегнати от тази мярка.

Този ход идва на фона на това, че Европа е изправена пред енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, която накара Европейския съюз и националните правителства да предприемат мерки за ограничаване на растящите цени за електроенергия, газ и други горива.

Както битовите, така и промишлените потребители бяха засегнати от високите цени на електроенергията на едро, тъй като липсата на газ повиши цените. Общият недостиг на енергия обхваща и суровия петрол и въглищата.

Документът на Министерството на икономиката на Германия показа, че производството на електроенергия от черни въглища, газ и биометан няма да бъде включено в мерките, които са отделни от плановете за субсидиране в общия бюджет.

Таксите ще бъдат наложени върху 90% от спот цените на електроенергията със задна дата към март, докато таксите върху фючърсните цени на тока ще бъдат добавени от декември и ще бъдат таксувани "ex-ante" (преди), което означава преди производството през следващите години до 2026 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна