Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият първи пленарен ден! Търсят се: Консенсус и председател на парламента

Снимка: БГНЕС

Първият пленарен ден се проточи в цели три, но все още няма избран председател на парламента – първата работа след клетвата на народните избраници от новото 48-мо Народно събрание.

След поредица от гласувания се търси консенсусната фигура, която да застане начело на депутатите.

ГЕРБ оттеглиха номинацията си за Росен Желязков, "Продължаваме промяната" издърпа от надпреварата Никола Минчев. "Възраждане" замени номинацията си, а БСП и ДПС продължават да поддържат съответно Кристиан Вигенин и Йордан Цонев.

Най-старият депутат Вежди Рашидов също се оттегли от надпреварата с емоционална реч, който вдигна на крака пленарната зала.

Нов ден – нов опит! Да видим дали ще има консенсус сред разнородните партии в парламента и ще има ли пръв сред равните.


"Нека да си свършим работата днес, затова предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС", обяви от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

"Възраждане" издигна отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя е подготвен юрист, който ще може да се справи с разединената зала.

От БСП пък потвърдиха намерението си и отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. 

"Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. И колкото и всеки да иска да е верен на избирателите си, всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в НС. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Сигурно милиони хора са загубили живота си заради демокрацията, но в момента обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат: "За какво са ни тези партии"?, коментира Вигенин.




По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна