Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците от "Св.св.Георги" очакват още вдъхновени помощници пред параклиса на Александровска болница

Епископ Тихон и Деян Петров: Заедно можем да постигнем много

Трябда да осъзнаем, че не ние даваме, ние получаваме

6
Негово Преосвещенство Епископ Тихон и Деян Петров (от ляво на дясно)

„С Деян започнахме цялата тази работа, но аз предупредих доброволците още в началото, че това е една много тежка задача, иска се много сърце, мнго воля и смелост…Защото хората бягат от неприятни събития, от сблъсъка с хора, които са в неравностойно положение, не е най-приятната компания за млади хора…да помагат на нуждаещи се или болни възрастни хора.

Но нещата се получиха, защото се видя, че това носи радост и за едната, и за другата страна. А от друга страна - за първи път тези хора видяха, че някой се отнася към тях по човешки, с желание...“, разказа за БНР епископ Тихон.

Повече от 2 години и половина "Доброволците на Св.св.Георги" раздават храна по домовете на нуждаещи се и болни от столицата при параклиса на Александровска болница. Те вече имат и своето мечтано КАМИОНЧЕ ЗА ТОПЛА ХРАНА.

Доброволци търсят камионче, за да раздават храната топла

Днес вече близо 3 500 порции храна и около 1 600 хляба и закуски на месец стигат до нуждаещите се.

ФБ/ Доброволците на Свв. Георги

Раздава се всеки вторник, петък и неделя от 18:30 тук, при спирката на метрото, в ляво от арката на Александровска болница. Хората се редят повече от час, независимо от атмосферните условия, някои пътуват доста дълго, за да получат купичка топла супа.

В  „Младите хора, които ме вдъхновяват“ ви срещам с Негово Преосвещенство Епископ Тихон и Деян Петров -  двигателят на инициативата в помощ на хората.
Негово Преосвещенство Епископ Тихон и Деян Петров
„Доброволците вече три години се събираме и помагаме, като раздаваме храна. Проф. Тома Томов, доайен в българската психиатрия ни помогна в началото като обучи доброволците за работа със страдащи хора. Най-голямото ни постижение каза той е не ,че вършим това дело за хората, а че не спираме да го правим….

Камиончето е нещо малко, но голямо като радост колко можем да постигнем заедно, когато се обединим за добра цел…“, каза Деян Петров.

„Очакваме повече хора да идват за топла храна, забелязваме вече един прираст…има все повече пенсионери, които нямат възможност за топла храна всеки ден...

Много ни е важно да имаме повече доброволци, не очакваме от институциите помощ. Но не доброволци,  които отиват 10 дни и помагат в наводнения или бедствия и после цяла година са герои, а такива, които три пъти в седмицата идват и участват.

Постоянството е това, което е съществено в доброволчеството, защото то носи друго отношение към хората", убеден е Деян Петров.


"Омразата, която е в нашето общество сега, само когато съчувстваш на другия, тогава може да се размекне и тази омраза…защото бедните са винаги тук и ти трябва да се запиташ, да си кажеш – Боже, може и аз да бъда някога на тази опашка…“, смята отец Тихон.

„Не ние даваме, а ние получаваме – това трябва да осъзнаем.

Всеки от нас има много повече, отколкото му е нужно…- в това са убедени и дядо Тихон, и Деян Петров. И разказват:

"Ние живеем в един излишък, съвременният човек яде 6 пъти повече храна, отколкото му е нужно.

Ако малко от това осъзнаем, че можем да го споделим, не да го дадем, защото това на нас ние дадено от Господ, и давайки, ще получим радост.

Параклиса „Св. Мчк. Георги Софийски Най-нови

А ние ще си отидем от този свят само с това, което не може да ти се отнеме – а това е любовта, милосърдието, добротата“, сподели още за БНР Деян Петров.

"Усещането, че давайки, получаваш нещо, а след това вече идва и усещането, че искаш да направиш нещо по-голямо. Когато забравиш за себе си, тогава става нещо много интересно – такива хора не боледуват, живеят добре.Така съм и аз, не боледувам.

Всичко това носи едно спокойствие, защото днешният човек е нервен, защото не се е осъществил, не се е реализирал, както казват младите хора, а те виждат тази реализация само в материален аспект...

А истинското самоосъществяване е само когато е в служба на обществото", напътства дядо Тихон.

Негово Преосвещенство Епископ Тихон и Деян Петров

Днес доброволците и съмишлениците очакват община „Красно село“ да ги одобри за помещение, в което да приготвят храната през зимата, защото в камиончето това няма да може да става през студените зимни месеци.

Доброволците на Св.св. Георги са група хора с най-различно занятие, възраст и положение, които с вяра в доброто се събират преди около 2 години и половина около Параклиса „Св. Мчк. Георги Софийски Най-нови” в Александровска болница започват да подпомагат болни в тяхното изпитание .


Слушайте още от Негово Преосвещенство Епископ Тихон и Деян Петров в "Младите хора, които ме вдъхновяват" в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна