Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на бизнес нагласите в Германия през октомври в 2,5-годишно дъно

Бизнес нагласите в Германия стабилизираха през октомври малко под септемврийското ниво, отбелязвайки ново близо 2,5-годишно дъно, като има слабо повишение на очакванията на компаниите за следващите месеци, но въпреки това настроенията в германската икономика продължават да са мрачни.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през октомври до 84,3 пункта от 84,8 пункта през септември (слаба възходяща ревизия от 84,3 пункта). Това е най-ниското ниво на индекса от май 2020 г. насам, когато Германия все още преживяваше силен шок от коронавирусната пандемия. Осреднените очаквания обаче бяха за по-нататъшно силно влошаване на индекса към 83,3 пункта.

Ifo институтът отбеляза, че предстои трудна зима и че всяка втора компания все още очаква да увеличи цените през следващите три месеца. В същото време 63,8% от предприятията се оплакват от затруднения в доставките, което малко под 65,8% през септември, докато очакванията за индустриален износ се подобриха леко.

Индексът на текущата икономическа ситуация отслабна през октомври до 94,1 пункта от 94,5 пункта през предходния месец, докато индексът, определящ очакванията на компаниите в бъдеще, се повиши изненадващо до 75,6 пункта от 75,3 пункта през септември, но фирмите са все още притеснени за следващите месеци.

В промишленото производство Ifo индексът отново се понижи поради по-песимистичните очаквания на компаниите, но за разлика от тях, те оцениха сегашното си положение като малко по-добро.

След спада през предходния месец бизнес климатът в сектора на услугите леко се подобри. Доставчиците на услуги бяха по-малко песимистично настроени за следващите месеци, но оцениха текущия си бизнес като малко по-лош.

В търговията индексът се покачи благодарение на малко по-добри оценки за текущата ситуация. Очакванията обаче остават подчертано мрачни, особено в търговията на дребно.

Индексът в строителството се понижи отново. Оценките за текущата бизнес ситуация паднаха до най-ниското си ниво от януари 2016 г. Очакванията продължиха да се влошават и натрупаните поръчки намаляха.

Ifo индекси на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна