Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Затягане на банковите кредитни стандарти заради опасенията от рецесия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическото забавяне и нарастващите страхове от рецесия, заедно с рисковете, свързани с икономическите перспективи, оказаха значително въздействие върху банковите стандарти за кредитиране, посочва Европейската централна банка в своето Проучване на банковото кредитиране (BLS) за третото тримесечие на 2022 г.

"В последното проучване от октомври 2022 г. банките от еврозоната посочиха, че са затегнали допълнително своите кредитни стандарти за отпускане на заеми или кредитни линии за предприятията през третото тримесечие на 2022 г.", гласи докладът, като същевременно се добавя, че "процентът на банките, отчитащи затягане на кредитните стандарти бяха значително по-големи от процента на банките, отчитащи облекчаване на кредитните условия".

Банките отчетоха и силно нетно затягане на кредитните стандарти за кредити за домакинства за покупка на жилище през третото тримесечие, както те затегнаха стандартите за кредитиране и за потребителските кредити.

Освен това през четвъртото тримесечие на 2022 г. банките в еврозоната очакват по-значително нетно затягане на кредитните стандарти за заемите за компаниите в сравнение с третото трмесечие. Банките прогнозират, че кредитните стандарти ще продължат да се затягат както за жилищните, така и за потребителските кредити.

В същото време банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и корпоративни заеми през четвъртото тримесечие. Отразявайки нарастващите лихвени проценти и намаляващото доверие на потребителите, търсенето на жилищни заеми намаля значително през третото тримесечие, като търсенето на потребителски кредити и други заеми за домакинства също намалява в нетно изражение, отчита последното проучване на ЕЦБ.

Въпреки това имаше увеличение на търсенето от фирми на заеми или теглене на кредитни линии поради нарастващите нужди от финансиране за оборотен капитал и материални запаси.

За четвъртото тримесечие кредиторите очакват по-нататъшен силен нетен спад в търсенето на жилищни кредити и относително силен спад в търсенето на потребителски кредити. Те прогнозират и нетен спад в търсенето на кредити от фирмите.

Проучването за банковото кредитиране беше проведено сред 153 банки между 16 септември и 4 октомври.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени