Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията "Лидер 96" инвестира 50 млн. лв. в нов завод за електрически велосипеди

Завод за електрически велосипеди на компанията "Лидер 96"
Снимка: leader96.com

Българският производител на електрически велосипеди "Лидер 96" ЕООД инвестира 50 милиона лева в нов производствен завод в "Тракия икономическа зона", близо до Пловдив, заяви във вторник за новинарската компания Seenews изпълнителният директор на икономическата зона Катя Стайкова.

Фабриката ще се управлява от дъщерната компания E-Velox, чийто мажоритарен собственик е "Лидер 96", посочи Стайкова. Планираната инвестиция обхваща строителните работи и монтажа на оборудването. Строителството на завода е почти завършено, като в момента инвеститорът монтира оборудването. Очаква се фабриката да започне работа в началото на 2023 г.

През 2021 г. друг български производител на велосипеди - "Макском" ЕООД се обедини с австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, за да изгради завод за електрически велосипеди на стойност над 60 милиона лева в Тракия икономическа зона.

През следващите две-три години компаниите "Макском" и "Лидер 96" ще управляват по две фабрики за електрически велосипеди, което ще помогне за превръщането на икономическата зона в паневропейски производствен център с около 1 милион електрически велосипеди, които ще се произвеждат годишно, посочи още Катя Стайкова.

През юли компанията "Лидер 96" заяви, че заводът ѝ за електрически велосипеди, която трябва да отвори през януари 2023 г., ще има производствен капацитет от над 250 000 електрически велосипеда годишно. Той ще се простира на 47 000 кв. м и ще има застроена площ от 25 000 кв. м, съобщиха тогава от компанията.

Съобщението дойде дни, след като базираната в Ню Йорк фирма за управление на активи The Rohatyn Group приключи покупката на 60-процентен дял в "Лидер 96" от финландския фондов мениджър KJK Capital, като стана акционер в компанията заедно с Димитър Златанов, главен изпълнителен директор на българската компания и член на семейството, което е основател на фирмата.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна