Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на експортните очаквания в Германия през октомври

Нагласите сред германските износители се повишиха леко през октомври, въпреки че цялостната ситуация остава трудна поради напрегнатите енергийни пазари и слабата световна икономическа среда, отчита институтът Ifo в последно проучване, публикувано в сряда.

Индексът на експортните очаквания се повиши през октомври до -5,3 пункта от -6,0 пункта през септември. Положението сред германските износители обаче остава трудно, като високото ниво на несигурност предизвиква нежелание сред международните клиенти да правят нови поръчки, отчита институтът Ifo.

Единствено индустрията за напитки и производителите на електронно оборудване очаква значителен растеж на износа, показва проучването. В същото време автомобилните производители не очакват никакъв ръст в задграничния си бизнес. Силно енергоемките сектори, включително производството на химикали, стъклени изделия и метали, също остават в трудна ситуация.

Ден по-рано институтът Ifo отчете известна стабилизация на бизнес нагласите в Германия през октомври, като те се влошиха по-сдържано от очакваното спрямо септември благодарение на слабо повишение на очакванията на компаниите за следващите месеци, но въпреки това настроенията в германската икономика продължават да са мрачни.

Анализатори отдадоха тази частична стабилизация на обявените от германското правителство мерки за до 200 млрд. евро за ограничаване на високите цени на енергията.

Графика на индекса на експорните очаквания в промишлеността


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна