Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Saudi Aramco: Eмбаргото на руския суров петрол засилва несигурността на петролния пазар

"Сауди Арамко", саудитско държавно предприятие за добив на нефт и природен газ
Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер заяви в сряда, че планираното европейско ембарго върху руския суров петрол и продукти добавя към несигурността на световния петролен пазар, съобщава Ройтерс.

Наеър каза също, че се извършват пазарни пренастройки с отстъпките, предлагани от Русия.

"Руснаците, с правилните отстъпки, те са в състояние да пласират своя суров петрол на различни пазари", каза Амин Насер, добавяйки, че междувременно суровият петрол от други производители се пренасочва, като суровият петрол, предназначен за Азия, се изпраща към Европа, Северна Америка и другаде.

Ройтерс напомня, че силно развитите икономики от Г-7 се споразумяха през миналия месец да ограничат от 5-и декември продажбите на руски петрол на принудително ниска цена, но предложението им се изправи пред безпокойството на основните играчи в световната петролна индустрия.

Обръщайки се към форума на Инициативата за бъдещи инвестиции (FII) в Рияд, шефът на Saudi Aramco обяви фонд за устойчивост от 1,5 млрд. долара в подкрепа на стабилен и приобщаващ енергиен преход, като същевременно определи, че е погрешен настоящият глобален план за преминаване от преходни изкопаеми горива към нови форми на енергия.

"Виждаме, че днес, ако погледнете въглищата, те са 8 милиарда тона  - най-много от 2013 г. насам. Цената на въглищата за барел петролен еквивалент е 60-80 долара, така че основно ние преминаваме към въглища".

Насер също така каза, че пазарът на син водород се "изгражда", но досега е струвал около 200-300 долара за барел петролен еквивалент. "Идентифицираният пазар е основно в Япония и Южна Корея“, каза той и добави:

"Пазарът на син водород се засилва в Европа и други части на света, но ще отнеме време, защото всички гледат към намаляване на технологиите и разходите".

Синият водород се получава чрез отделянето на въглерод от суровия нефт, съхраняването му под земята и смесването му с амоняк.

Ден по-рано саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман ал Сауд сподели на форума FII в Рияд, че настоящата енергийна криза, пред която е изправен светът, може да се окаже най-лошата досега.

Междувременно петролът поскъпва с над 1% по време на търговията в сряда, тъй като остават в сила опасенията за доставките, въпреки че последните данни от Американския петролен институт (API) показаха увеличение на запасите от суров петрол в САЩ с около 4,5 млн. барела през последната седмица.

Отслабването на щатския долар спрямо останалите основни валути също допринася за възходящото движение на петролните фючърси.

Декемврийските фючърси на петрол Брент поскъпват към 16,30 часа българско време с около 1% към 94,30 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI се повишават с 1,6% към 86,70 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна