Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес климата в България през октомври

Снимка: БГНЕС

През октомври 2022 г. стопанската конюнктура в страната се влоши спрямо септември, като по-неблагоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и в сферата на услугите при подобряване на строителството.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през октомври се понижи през октомври с 1,7 пункта, заличавайки повишението с 0,8 пункта през септември, като показателят на стопанската конюнктура остава трайно под неговото дългосрочно осреднено ниво.

Графика на индекса на общия бизнес климат


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, спада през октомври с 1,3 пункта след повишение с 0,5 пункта през септември, като последната анкета на НСИ отчита по-умерени оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Отчита се и намаление в притока на поръчки през последните три месеца, като по-резервирани са и прогнозите за износа и за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 62,2% и от 31,4% от предприятията.

През октомври 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" обаче се увеличава с 1,4 пункта след спад с 1,1 пункта месец по-рано, като се наблюдават по-благоприятни оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. Има известно подобрение в прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

През октомври съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада рязко с 5,2 пункта, следвайки повишението с 2,6 пункта през септември, като влошаването е в резултат на неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици за следващите три месеца са също по-резервирани, отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява през октомври с 2,3 пункта след повишение с 1,6 пункта през септември, като има влошаване на оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от факторите "конкуренция в брашна" и "недостиг на работна сила".

Трябва да се има предвид, че известното подобрение на стопанската конюнктура в нашата страна през септември идва в навечерието на предсрочните парламентарни избори и продължаващите негативни последици от войната в Украйна, свързани най-вече с растящите енергийни цени, ускоряващата се инфлация и нарушените глобални вериги на доставки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна