Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Twitter започна да съкращава служители

Лого на "Туитър" и Илон Мъск

Twitter Inc. започна да съкращава служители, включително софтуерни инженери по данни (ИТ служители, чиято основна работа е да подготвя данни за аналитична или оперативна употреба), по време на първия ден на Илон Мъск като ръководител на компанията, съобщи бизнес телевизия CNBC.

Междувременно най-богатият човек в света, Илон Мъск, сподели в туит в петък, че Twitter ще сформира "съвет за модериране на съдържание с много различни гледни точки".

Мъск подчерта, че никакви "големи решения за съдържанието или възстановяване на акаунти няма да се случват, преди този съвет да се събере". Милиардерът заяви по-рано, че иска да предостави на цивилизацията платформа, където мненията могат да се споделят по "здравословен начин, без насилие".

По-рано днес беше съобщено, че Мъск официално пое ръководството на Twitter Inc.

Според информацията на CNBC, служител, напускащ централата на Twitter в Сан Франциско, се е идентифицирал като инженер по данни за компанията и е казал, че неговият мениджър току-що го е уволнил.



От CNBC не успяха на този етап да проверят самоличността на хората, които напуснаха централата на Twitter и разговаряха с репортери.

Един служител в Twitter, очакващ информация за съкращения или за нови проекти, каза пред CNBC, че в по-голямата си част персоналът е в неведение. Мъск се срещаше със сравнително нископоставени инженерни мениджъри, отбеляза този човек.

В съобщения в пресата преди приключването на сделката се казваше, че Мъск е планирал съкращения до 75% от персонала на закупената от него социална медия.

Twitter не отговори веднага на искането за коментар относно съкращенията.

В четвъртък няколко висши ръководители вече напуснаха компанията, включително главният изпълнителен директор Параг Агравал и финансовият директор Нед Сегал, съобщи Дейвид Фабер от CNBC.

Ръководителят на правната политика, доверието и безопасността на Twitter Виджая Гаде също беше уволнен, съобщи The Washington Post.

Именно Виджая Гаде беше отговорен за забраната на акаунта в Twitter на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп.

Междувременно Тръмп поздрави Мъск за покупката на социалната медия и сподели, че му е било "казано", че акаунтът му ще бъде възстановен в понеделник.

Междувременно бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за Fox News Digital, че въпреки че харесва милиардера Илон Мъск и подкрепя скорошното му поглъщане на Twitter Inc., той предпочита да остане на собствената си социална медийна платформа Truth Social дори при промени в политиката.

"Оставам на пътя на истината. Харесва ми повече, харесва ми начина, по който работи, харесвам Илон, но оставам на пътя на истината“, коментира Тръмп. Въпреки че заяви, че не вярва, че Twitter "може да бъде успешен без мен", той пожела на Мъск "много късмет".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна