Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският технологичен гигант Huawei планира да напусне Русия

Лого на китайската компания „Хуавей“ на технологичното изложение CeBit в Хановер, Германия, през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският технологичен гигант Huawei планира да напусне руския пазар, съобщи руското издание "Известия", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според източниците на изданието компанията вече напълно е спряла всички директни доставки за Руската федерация на смартфони, както и вноса на таблети, лаптопи, телевизори и други устройства.

Компанията спря продажбата на базови станции за клетъчни комуникации през пролетта, каза Денис Кусков, главен изпълнителен директор на Telecom Daily.

"В момента Huawei наистина не доставя своите устройства директно в Русия“, потвърди друг източник на в-к "Известия", близък до една клетъчна компания.

В отговор на въпроси за спиране на доставките и плановете на доставчика да напусне пазара у нас, Мария Кривцова, пиар мениджър на Consumer Business Group на Huawei в Руската федерация, каза, че „няма информация за това“.

По-рано тази година медиите съобщиха, че Huawei е намалила операциите си в Русия, за да избегне евентуалното попадане под западните санкции, наложени на Москва заради военната ѝ инвазия в Украйна.

В началото на юни Huawei обяви затварянето на официалните си магазини в Русия. В края на същия месец беше съобщено, че корпорацията вече не изнася своите устройства за Руската федерация. След това се появи информация за възобновяване на доставките. Според източници на "Известия" сега отново няма нови доставки.

Някои части от оборудването се продават в официалния магазин на китайската компания, но това са остатъци от предишни доставки, каза Денис Кусков. А липсата на нови партиди може да доведе до затваряне на онлайн магазина на компанията, смята той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!