Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият понеделник: Консултации на президента с "Продължаваме промяната"

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев прие на консултации втората по големина парламентарна група в 48-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната" (ПП).


В началото на срещата държавният глава поздрави партията с постигнатия резултат на предсрочните парламентарни избори, където ПП се класира на второто място.

"Българите ви отредиха отговорна роля и важно място в политическия дневен ред. Отново избирателите не заложиха само на една сила, това е знак към всички партии, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на ефективни решения", посочи той.

Румен Радев обяви, че е съгласен с тезата на "Продължаваме Промяната", че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, "но ще държа да има ефективен диалог, да изчерпим докрай всички възможни опции за правителство". 

Държавният глава отбеляза ,че Народното събрание има и други важни задачи - трябва да вземе редица отлагани от няколко парламента решения, които българските граждани очакват и в тази връзка президентът очаква да се чуе позицията на ПП как виждат приоритетите в работата на парламента, за попълване на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат, а други са в непълен състав, както и какви мерки предвиждат за подпомагане на българските граждани, отношението им към Плана за възстановяване и устойчивост и към бюджета. 

Президентът поиска от ПП да споделят и какви мерки трябва да се предприемат за повишаване на отбранителния ни капацитет и ускоряване на модернизацията на армията, дали биха подкрепили и внесената от служебното правителство програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната.

Кирил Петков на свой ред обяви, че партията му ще говори с първата политическа сила за 16-те приоритета, които те изповядват, но няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

"Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е продължаваме подпомагането на българските семейства... Виждаме, че е от огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата в България, които са най-уязвими от инфлацията. 

Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите семейства. Имаме сериозна програма за бизнеса. Вдигане прага на ДДС до 160 000, запазвайки възможността да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че независимо както се случва с цената на газа, да има таван на цената", посочи Петков.

Той допълни, че за ПП приоритети си остават борбата с корупционните проблеми в България и със съдебната реформа.

На свой ред Асен Василев коментира, че ако се стигне до там ПП да има втори мандат, то партията ще направи опит, за да го реализира, "въпреки, че според нас гражданите са ни отредили ролята на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, а и в цялата система за сигурност на страната".

"Не сме бягали от отговорност за нещата, които са важни за България, но няма да правим безпринципно задкулисни договорки с когото и да е. Очакваме от първия мандат, голямата отговорност, която беше дадена на ГЕРБ да успее да направи това, което ние успяхме да направим миналия път. Това отне много време и разговори за политики, не става с лозунги и изяви, а с много работа. Не става с контактьори", подчерта Кирил Петков.

Според Асен Василев позицията контактьор не съществува в българския политически живот.

-------------------------

Срещата на президента с ПП е в рамките на консултациите, които държавният глава провежда, съгласно Конституцията, с парламентарните сили, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

На 26 октомври Румен Радев се срещна с ГЕРБ – СДС и обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа, и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Държавният глава заяви още, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. 

"Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите", коментира президентът.

Позицията на ПП е, че е важно да бъде съставено правителство с оглед на законите, които трябва да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост, както и за Закона за държавния бюджет, но няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

Преди ден обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до май идната година.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна