Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На среща в Сочи Путин, Алиев и Пашинян съгласуваха съвместно изявление

Армения и Азербайджан декларират, че няма да използват сила за Карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев (вляво), президентът на Русия Владимир Путин (в центъра) и министър-председателят на Армения Никол Пашинян участват в тристранни преговори в черноморския курорт Сочи, Русия, 31 октомври 2022 г
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че след проведените днес в Сочи преговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с премиера на Армения Никол Пашинян са съгласували съвместно изявление.

"Днес съгласувахме съвместно изявление. Трябва да бъда откровен, че не успяхме да съгласуваме всичко. Наложи се да извадим някои неща от предварително подготвен на ниво експерти текст", подчерта Путин, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той заяви, че е съгласен с общата оценка, че срещата е била полезна и създава условия за по-нататъшни стъпки по посока урегулиране на ситуацията като цяло. Руският президент уточни, че тристранната среща е продължила повече от два часа: "Първо с арменската делегация, а после на четири очи говорих с премиера на Армения. След това с азербайджанската делегация и на четири очи преговарях с президента на Азербайджан. А след това в продължение на два или малко повече часове разговаряхме тримата", отбеляза той.

"Според нас срещата беше много полезна", подчерта Путин и заяви, че Русия ще направи всичко необходимо, за да се стигне до окончателно урегулиране на ситуацията между Армения и Азербайджан.

По-късно беше оповестено, че в съвместното изявление след разговорите с руско посредничество Армения и Азербайджан се "споразумяха да не използват сила" за разрешаване на спора си за Нагорни Карабах. 

Баку и Ереван се споразумяват също така "да разрешават всички спорове единствено въз основа на признаването на взаимния суверенитет и териториалния интегритет". Това се казва в съвместната декларация, приета в края на срещата на върха в Сочи, предаде АФП.

Преди около месец се водеха най-тежките сблъсъци между Армения и Азербайджан от войната им през 2020 г. насам.

Шестседмичната война през есента на 2020 г. отне живота на повече от 6500 военнослужещи от двете страни. Тя завърши със споразумение с посредничеството на Русия, според което Ереван отстъпи обширни територии, които контролираше в продължение на няколко десетилетия.

Миналия месец 286 души от двете страни бяха убити в сблъсъци, които застрашиха бавния мирен процес.

Бойните действия приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на САЩ, след по-ранните неуспешни руски опити да се договори примирие.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна