Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" понижи кредитния си рейтинг за Twitter след закупуването на социалната медия от Мъск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кредитната агенция "Мудис" (Moody’s Investors Service) понижи кредитния си рейтинг за Twitter Inc. след приключването на изкупуването на голямата социална медия от милиардера Илон Мъск.

Агенцията намали кредитния рейтинг на Twitter с две степени до В1 от ВА2, което е с четири стъпки по-дълбоко в т.нар. "територия на боклук" (високорискови за инвеститорите активи), съобщи снощи Moody's.

Кредитната агенция заяви, че очаква значително увеличение на дълга и намаляване на паричните средства да доведе до съществено увеличение на ливъриджа и отслабване на други кредитни показатели.

Лого на

Moody's цитира управлението на компанията "като основен двигател" за предприемане на това действие по отношение на кредитния рейтинг.

В същото време новият по-нисък кредитен рейтинг на Twitter остава под наблюдение за възможно по-нататъшно понижение, отбеляза още "Мудис".

"Управленският риск на Twitter е силно негативен, отразявайки очакванията на Moody's за агресивни финансови политики и концентрирана собственост в ръцете на Илон Мъск“, посочиха от кредитната агенция.

Илон Мъск приключи сделката по придобиване на Twitter за 44 милиарда долара през миналата седмица.

Междувременно са в ход съществен промени в управлението и "Туитър" от страна на милиардера, който е изпълнителен директор на Tesla Inc.

Късно снощи Илон Мъск потвърди, че ще стане главен изпълнителен директор на Twitter Inc. По-рано през деня компанията направи подобно съобщение в декларация, изпратена до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Социалната медийна компания се превърна в изцяло притежавано дъщерно дружество на X Holdings I Inc., компания, мажоритарно притежавана и контролирана от Мъск, според същият документ.

Основателят на Twitter Джак Дорси пък е запазил непряк дял в компанията за социални медии, показва още декларация до SEC.

Джак Дорси, основател на Twitter

Дорси е прехвърлил около 18 милиона акции на стойност близо 1 милиард долара, което беше целият му дял в компанията, в Twitter, притежаван от Мъск, което го прави един от най-големите акционери.

Според CNBC пък Мъск е прехвърли над 50 служители от Tesla към Twitter, за да помогне с прехода по време на поглъщането на социалната медийна компания.

В допълнение към служителите на Tesla, които са предимно софтуерни инженери от екипа на Autopilot, Мъск е премести двама души от своята The Boring Company (компания за инфраструктурни и тунелни услуги, основана от Илон Мъск) и един служител от Neuralink Corporation (невротехнологична компания), която също притежава. Служителите вероятно ще разпределят задачите си между компаниите, в които работят, посочва още бизнес телевизията.

Съобщава се, че най-богатият човек в света се опитва да направи редизайн на платформата на Twitter и се очаква тези ходове с преместването на служители да подпомогнат това усилие.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени