Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мерск": Глобалният търговски транспорт и логистично търсене са под стрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на датската водеща спедиторска и транспортна компания "Мерск" (AP Møller-Maersk) - Сьорен Скоу алармира в сряда за негативното състояние на световната икономика, като подчерта причините и възможното въздействие на настоящата криза.

"С войната в Украйна, енергийната криза в Европа, високата инфлация и задаващата се глобална рецесия, има много тъмни облаци на хоризонта. Това натежава върху покупателната способност на потребителите, което от своя страна оказва влияние върху глобалното транспортно и логистично търсене", посочи Скоу по време на представянето на последния финансов отчете на големия транспортен бизнес конгломерат.

"Мерск" отчете приходи за третото тримесечие в размер на 22,8 млрд. долара (ръст с 37% спрямо година по-рано), печалба от 8,9 млрд. долара и от 24,2 млрд. долара за първите девет месеца на 2022 г.

Датският бизнес конгломерат за корабоплаване и логистика, който се счита за един от най-големите в света и важен барометър за световната търговия, също така предупреди, че "тарифите за товари са достигнали своя връх", отбелязвайки, че има забавяне на глобалното търсене.

Базираната в Копенхаген група се възползва от изключително високите тарифи за товари, причинени от претоварването на веригите на доставки, което беше в резултат от скока на търсенето след първата вълна на коронавирусната пандемия.

Въпреки това "Мерск" обяви, че цените на товарите са "започнали да се нормализират през тримесечието, водени както от намаляващото търсене, така и от облекчаването на претоварването на веригите на доставки".

Според Сьорен Скоу "затрудненията от страна на предлагането продължават да създават предизвикателства, но има признаци за отслабване, тъй като търсенето се забавя и свързаните с Covid-19 ограничения в Китай намаляват".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени