Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският енергиен гигант Uniper отчете загуба от 40 млрд. евро заради спирането на руския газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската енергиен Uniper отчете загуба от 40 милиарда евро, тъй като действията на Русия за ограничаване на доставките на газ тласнаха енергийната група, която скоро ще бъде национализирана, до една от най-големите загуби в корпоративната история.

През първите девет месеца на годината Uniper отчете нетна загуба от 40,4 млрд. евро, след като година по-рано загубата беше в размер на едва 4,7 млрд. евро. В същото време приходите на енергийната компания се увеличиха почти тройно до 213 млрд.  евро спрямо 78 млрд. евро за същия период на 2021 г.

Само в рамките на третото тримесечие Uniper отчете загуба от почти 28 милиарда евро.

Стремително растящата цена на газа, причинена от нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции от страна на западните държави, хвърли Uniper в криза и накара Берлин да национализира енергийната група.

Uniper, която е някога беше най-големият вносител на руски газ в Европа, беше затруднен от това, че трябваше да купува по-скъп газ на спот пазара, след като Москва спря доставките.

От компанията аявиха, че нетната ѝ загуба за деветмесечния период е "изострена от признаването на очаквани загуби от доставката на заместващи обеми газ".

Загубата в размер на 40,4 млрд. евро се състои от "приблизително 10 милиарда евро реализирани разходи за обеми за подмяна и приблизително 31 милиарда евро очаквани бъдещи загуби от ефектите на оценката върху дериватите и натрупването на провизии, свързани с ограниченията на руския газ", посочи Uniper.

Групата също така заяви, че "работи върху специално решение за Uniper съвместно с германското федерално правителство".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!