Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна получава системи за противовъздушна отбрана, докато Русия продължава въздушните удари

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна получи първите си системи за противовъздушна отбрана Nasams от САЩ и испански ПВО комплекси Aspide, докато Русия продължава кампанията си на въздушни удари с ракети и безпилотни летателни апарати по електрическа инфраструктура, които предизвикаха прекъсвания на тока в цялата страна, съобщава "Файненшъл таймс".

"Системите за противовъздушна отбрана Nasam и Aspide пристигнаха в Украйна!", написа в "Туитър" Олексий Резников, министърът на отбраната на Украйна. "Тези оръжия значително ще укрепят армията на Украйна и ще направят нашето небе по-безопасно".

"Ще продължим да сваляме атакуващите ни вражески цели. Благодаря на нашите партньори: Норвегия, Испания и САЩ", добави Резников.



Nasams е система за противоракетна отбрана земя-въздух с малък до среден обсег, разработена съвместно от норвежката Kongsberg и американската Raytheon.

Противовъздушната система Aspide, произведена от Италия, пък беше предоставена на Киев от Испания.

Пристигането на системите идва седмици, след като Украйна получи ракетни системи за противовъздушна отбрана Iris-T от Германия, първият такъв сложен комплект, предоставен на силите на Киев след нахлуването на Русия преди повече от осем месеца.

Украйна отдавна призовава за модерни стандартни системи за противовъздушна отбрана на НАТО, за да защити гражданската си инфраструктура, докато нейните войски отблъскват руските сили, окупиращи повече от 15 процента от държавната територия в нейните източни и южни крайбрежни региони.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна