Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС заплаши САЩ с ответни мерки заради субсидиите за електрически автомобили

Снимка: rawpixel

Европейският съюз заплаши да предприеме ответни мерки срещу САЩ заради субсидиите за електрически автомобили, които облагодетелстват местните производители, предава АФП.

Блокът от 27 държави е обезпокоен от приетия от Вашингтон "Закон за намаляване на инфлацията", който предвижда огромни средства за инициативи в областта на зелената енергия и включва данъчни облекчения за произведени в САЩ електрически автомобили и батерии.

Според Брюксел тези облекчения за американските производители на електромобили ще поставят електронните автомобили, произведени в ЕС, в неравностойно положение на печелившия вътрешен пазар на САЩ.

Законът за намаляване на инфлацията предвижда данъчен кредит от 7500 долара за закупуване на електромобил, но автомобилът трябва да излезе от американски завод с батерии местно производство.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заплаши да предприеме "ответни мерки" срещу САЩ, защото субсидиите са "в противоречие с правилата на Световната търговска организация".

Ако Вашингтон не се съобрази с мнението на партньорите си от ЕС, блокът може да "отиде в СТО" и да изложи аргументите си там, заяви той по френската станция BFM Business.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер призова за "координиран, единен и силен" отговор от страна на държавите от ЕС срещу мерките на САЩ.

"Някои големи чуждестранни компании, които искаха да дойдат в Европа, сега се колебаят и обмислят между европейски и американски съоръжения", каза Льо Мер пред медиите.

Той заяви, че според предварителните оценки на френското правителство става въпрос за инвестиции в размер на 10 млрд. евро.

Миналата седмица ЕС призова САЩ да му предоставят същите изключения, каквито предоставя на автомобилите, произведени в Канада и Мексико.

Брюксел и Вашингтон създадоха работна група, за да се опитат да намерят решение.

Миналия месец канцлерът Олаф Шолц предупреди, че мерките на САЩ могат да предизвикат "огромна тарифна война".
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна