Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германия работи върху предоставянето на още ПВО системи на Киев

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немският канцлер Олаф Шолц каза, че приоритетът на Германия в помощта ѝ за Украйна трябва да е насочена към защитата от руски въздушни нападения над нейните градове и да ѝ се помогне да възстанови своята инфраструктура, съобщава Ройтерс, цитирайки негово интервю за местния вестник RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND)

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в петък, че Берлин работи върху предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да засили отбраната на страната срещу руски въздушни нападения.

"Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна. Русия иска да се увери, че хората в Украйна не могат да оцелеят през зимния студ. В момента обсъждаме с много германски компании какво могат да направят, за да се противодейства на това унищожение".

Докато Германия вече достави на Украйна четири системи за противовъздушна отбрана Iris-T през миналия месец, Шолц обеща военната помощ да продължи.

По-рано в петък Шолц посочи в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Германия ще продължи да изпраща системи за противовъздушна отбрана.

"Системите за противовъздушна отбрана, които Германия изпрати на Украйна, изиграха ключова роля за минимизиране на разрушенията досега, но Германия ще работи с партньори, за да изпрати повече", каза той пред RND.

В интервюто Шолц също така предупреди, че европейските страни трябва да започнат да се подготвят да приемат повече украински бежанци поради непрекъснатите сблъсъци на изток.

Коментирайки инвазията на Русия в Украйна, Шолц изрази убеденост, че независимо от бурната дипломация, с която западните лидери се опитаха да предотвратят войната в навечерието на руската нвазия, президентът Владимир Путин отдавна е тръгнал по този негов курс.

"Убеден съм, че Путин взе решение за тази война преди две години. Тогава видяхме струпването на руски войски в близост до украинската граница....Надявахме се, че това са просто заплашителни жестове, но не беше: това беше война, планирана отдавна", посочи Шолц.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна