Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националите на Нидерландия продават на търг фланелките от СП за работниците в Катар

Мемфис и съотборниците му ще участват в търга.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фланелките, носени от футболистите на националния отбор на Нидерандия по време на Световното първенство, ще бъдат продадени на търг в подкрепа на работниците мигранти в Катар, съобщиха от футболната асоциация на страната.

Нидерландия е една от държавите, които критикуват човешките права и условията на труд в Катар, където работниците мигранти и чужденците съставляват мнозинството от населението от 2.8 милиона.

След консултация с играчите, централата реши приходите от онлайн търга да бъдат използвани за подобряване на положението на работниците мигранти.

"Не е убягнало от вниманието на никого, че осъществяването на този турнир оказа огромно влияние върху работниците мигранти в Катар", каза капитанът на Нидерландия Върджил ван Дайк.

"Те са работили по стадионите, инфраструктурата и хотелското настаняване при много тежки условия. Ще го помним по време на нашия престои там. На всички е ясно, че тези условия наистина трябва да се подобрят. Надяваме се, че нашето присъствие ще допринесе за промените, които се случват в момента. Вече е направено много от заседателните зали за подобряване на положението на работниците мигранти. Но ние също искаме да дадем конкретен принос от съблекалнята", добави той.

Футболистите на Нидерландия също ще отделят време в Катар, за да се срещнат с група от около 20 мигранти, за да научат за условията им на работа и да им дадат възможност да гледат тренировките на отбора.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!