Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Credit Suisse очаква загуби от 1,6 млрд. долара през последното тримесечие на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Credit Suisse актуализира своята перспектива за четвъртото тримесечие на финансовата година, прогнозирайки загуба преди облагането с данъци в размер на 1,5 млрд. швейцарски франка (1,6 млрд. долара) поради "значително" забавяне в цялата индустрия.

Швейцарската банка, която е в процес на преструктуриране, за да се възстанови от поредица от скандали, заяви, че нейното подразделение за управлението на благосъстояние вероятно ще отчете загуба, тъй като нетният лихвен доход е засегнат от по-ниските депозити и такси. Инвестиционната банка също се очаква да реализира значителна загуба преди облагане с данъци, добавиха от водещият швейцарски кредитор.

Нетните изходящи потоци са приблизително 6% от активите под управление в цялата група в края на третото тримесечие, каза Credit Suisse.

Банката също така потвърди своите насоки за съотношението на капитала, публикувани миналия месец, като очаква съотношението на общия капитал от първи ред (измерител за финансовата устойчивост) да надмине 13,5% до 2025 г. и да бъде най-малко 13% от 2023 до 2025 г.

Миналия месец банката обяви радикален план за преструктуриране, включително разделяне и отделяне на инвестиционната си банка, съкращаване на хиляди работни места и набиране на капитал от 4 млрд. долара, като целта на всички тези мерки е да се помогне за преминаването ѝ през редицата скандали и загубата от 4 млрд. швейцарски франка през третото тримесечие.

"Очаква се тези решителни мерки да доведат до радикално преструктуриране на инвестиционната ни банка, ускорена трансформация на разходите и засилен и преразпределен капитал, всяка от които напредва с добро темпо", посочва Credit Suisse.

"Credit Suisse започна да изпитва изтичане на депозити и нетни активи през първите две седмици на октомври 2022 г. до нива, които значително надвишиха темповете, възникнали през третото тримесечие на 2022 г.“, се казва в изявление на банката.

CS добавя, че очаква да запише загуба от 75 млн. швейцарски франка при продажбата на своя дял в Allfunds Group.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени