Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна смяна на колянна става чрез компютърна навигационна система

Снимка: УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

Ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система демонстираха успешно за първи път в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница. С помощта на съвременната технология се постига много по-добро възстановяване на баланса на коляното и се запазва неговата нормална функция.

„Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, който освен началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е и ръководител на едноименната катедра към МУ-София.

Той пояснява, че ключът към успеха на интервенцията се крие в това ставата да бъде правилно възстановена, което по-добре се постига чрез компютърната навигация. „Ако импланта не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция“, допълва известният ортопед.

УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ
Четири жени на възраст от 65 до 71 години се подлагат на сложната интервенция. Общото между тях е, че са били активни, но заради ескалиращата болка в коляното са почти обездвижени. Операциите за тях ще бъдат шанс да се върнат към нормалния си начин на живот, да бъдат пълноценни съпруги, майки и баби.

Оказва се, че заради своята анатомия, жените са много по-склонни към износване на колянната става. Хрущялът при тях е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (напр. раждане), което го прави по-раним. „Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция“, убеден е проф. д-р Кинов. Той посочва, че все пак най-големият бич за коляното е не физиологията, а натрупаните излишни килограми, които правят задачата на нашия двигателенапарат особено трудна.

Оборудването за демонстрацията пристигна в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от Германия. Същата конфигурация, каквато ще се използва при четирите пилотни операции, вече е поръчана от Катедрата по ортопедия и травматология и ще може да се прилага рутинно за ендопротезиране на колянни стави в столичната болница от следващата година.


Операциите с помощта на видео връзка се наблюдават от ортопеди от различни болници, които ще могат да проследят на живо тънкостите при използването на съвременния метод.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна