Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уроци по изкушения" на Владимир Пенев в галерия "Нирвана"

10
Владимир Пенев
Снимка: Ани Петрова

Красотата на голото тяло и духът, който лети, са поводът за създаването на изложбата „Уроци по изкушения“. Това каза снощи художникът Владимир Пенев при откриването на своята изложба с живописни произведения в галерия „Нирвана“.

Пред БТА Владимир Пенев разказа какви са били причините да създаде картините, станали част от изложбата „Уроци по изкушения“. По думите му това е една безкрайна и любима тема за много художници. „Поводът да направя тази изложба е моето разбиране какво е голо тяло. Това не е една смачкана и притеснителна фигура. Това е една божествена красота. Боговете са голи.  Да премахнем обвивката. И да остане духа, който лети…”, каза Пенев. Допълни, че картините са създадени през последните 4-5 години. По думите му пандемията в този период отлага изложбата. „Тя трябваше да бъде преди три години, но се осъществи сега”, каза художникът. 


За цикъла „Уроци по изкушения” пред публиката в галерия „Нирвана” говори изкуствоведът проф. д-р Иван Маразов. Според него в тази поредица от картини Владимир Пенев доказва професионалните си умения, като  акцентът в тях не е върху тялото, а върху голотата. „Това не са съблечени тела, а голи тела. Момичета, които в своята интимна уединеност не се притесняват от нея. Които не позират с нея, а я носят като дреха, която винаги могат да свалят”, каза изкуствоведът. Допълни, че момичетата в творбите на художника не се срамуват. „Не защото са лишени от това чувство, а защото за тях срещата между мъжа и жената е нещо естествено”, посочи Маразов. 

Професорът направи паралел между творбите на Пенев и картините „Венера с огледалото” на Веласкес и „Голата маха” на Гоя. Иван Маразов допълни, че Владимир Пенев моделира светлосянката върху младите тела, но отделя голяма роля и на контура, който „плавно обхваща формите”. „Чрез контура художникът сякаш нежно гали телата и това предизвиква у зрителя усещане за допир”, посочи изкуствоведът. 


При откриването на изложбата писателят Иван Гранитски каза, че Владимир Пенев е „една легендарна фигура в нашето пластическо изкуство”. Според него „художникът има уникалната способност да пътува в социалното, екзистенциалното и сексуалното време на човека и на душата, главно на жената”. „Пенев е един познавач на женската психика”, коментира писателят. 

За отриването на изложбата в галерия „Нирвана“ бяха дошли представители от сферата на изобразителното изкуство, литературата, културния и обществения живот в страната. Музикантът Хайгашод Агасян изпълни пред публиката тематично подбрана песен по стихове на Недялко Йорданов - „Не остарявай, любов”. 

Владимир Пенев е роден през 1956 г. в Димитровград. През 1981 г. завършва живопис в класа на проф. Светлин Русев в Художествената академия в София. От същата година е член на Съюза на художниците. Работи в различни жанрове - фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е и на няколко стенописа. 

С творбите си Пенев участва в редица общи художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и в чужбина. 


Снимки: Ани Петрова

По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна