Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният рунд преди въртележката с мандатите. При президента – "Български възход"

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В този час държавният глава се среща със седмата по численост парламентарна група – тази на "Български възход".

Срещата е в продължение на разговорите с парламентарно представените политически сили, съгласно чл. 99, ал. 1 от Конституцията.



В началото на срещата държавният глава отбеляза, че е предоставил достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен начин за съставяне на кабинет. 

"Не виждам резултат в тази посока - напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на българските граждани и законите по Плана за възстановяване и развитие, и други важни закони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам", посочи Румен Радев.

Президентът се обърна към представителите на "Български възход", макар и най-малка ПГ в парламента, но има и своите отговорности.

"Далновидното разумно политическо поведение изискват последователности на заявените позиции с реалните действия. Заявихте готовност за диалог с всички сили за съставяне на правителство, какви са приоритетите ви?", попита ги Радев.

На свой ред Стефан Янев благодари за поканата от президента и настоя, че поведението им в Народното събрание е устойчиво.

"От самото начоло не тръгнахме да търсим конфронтация и нови разделителни линии, а напротив зададохме тон на диалог, на сутрудничество, като възможен тон за конструктивен разговор, защото проблемите са много", отбеляза той.

"Моето лично убеждение и от партия "Български възход", е че именно решаване на проблемите на хората, на ежедневието и предсказуемостта, са важните въпроси, да се търсят решенията на тези въпроси. Най-важното усилие е да се състави мнозинство и да се изгради кабинет на страната", допълни Янев.

По думите му усилията на неговите колеги от парламентарната им група са насочени именно в тази посока – създаване на възможности за диалог.

"Такива условия вече има, смятам, че има надежда този диалог да даде резултат, но най-трудното е този диалог да роди мнозинство, което да предложи правителство", отбеляза Стефан Янев.

Според него предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото. 


"Усилията ни са насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите искат да има управление и правителство", отбеляза той. 


"Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат", категоричен бе Стефан Янев.

----------------------------------

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Демократична България".

Държавният глава заяви, че след изборите на 2 октомври се ръководи от две основни цели - да се направи максималното за съставяне на редовно правителство, като се даде време за диалог и възможност партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, и да се приемат важните закони – за хората и бизнеса.

Лидерът на "Български възход"и председател на парламентарната група Стефан Янев заяви вчера в ефира на БНР, че парламентарно представените партии достатъчно добре осъзнават ситуацията в момента, че трябва да направят усилия за съставяне на правителство.

Стефан Янев: Готови сме да разговаряме с всички парламентарно представени партии

"Нито една от парламентарните партии не е готова да поеме вината, че няма да има правителство и отиваме неизбежно на избори в предстоящите месеци. Този страх на партиите е и движеща сила", посочи той.

Янев декларира още, че "Български възход" биха подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани програма и приоритети и добави, че партията му е готова да разговаря с всички парламентарно представени партии.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна