Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Фед може да забави темпото на повишаване на лихвите още на следващото заседание

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на американската централна банка Джером Пауъл изпрати силен сигнал, че Федералният резерв ще забави темпото на повишаване на лихвените проценти на заседанието през декември, но в същото време предупреди, че Фед трябва да извърви дълъг път в борбата с високата инфлация.

"Времето за забавяне на темповете на повишаване на лихвените проценти може да дойде още на срещата през декември“, каза председателят на Фед по време събитие на Института Брукингс (Brookings Institution) в сряда вечерта, съобщава "Файненшъл таймс".

Забележките на Пауъл предполагат, че Федералният резерв се готви "да намали" стъпката на повишаване на основната си лихва до 50 базисни пункта (0,5%) на заседанието на централната банка след две седмици (на 13-ти и 14-ти декември), след като на всяка от предходните четири срещи федералната фондова лихва беше повишавана с по 75 базисни пункта (с 0,75%).

"Моите колеги и аз не искаме да затягаме лихвите твърде много", добави Пауъл в сесия с въпроси и отговори след неговата реч.

Пауъл балансира коментарите си относно предстоящото решение за лихвените проценти с пълния ангажимент, че Фед няма да се откаже от борбата си с инфлацията, докато ценовият натиск не се забави до ниво, което е в по-голямо съответствие с дългогодишното целево ниво от 2 на сто.

"Историята предупреждава силно срещу преждевременно разхлабване на паричната и лихвена политика. Ще продължим курса, докато работата не бъде свършена", подчерта той.

В широкообхватната си реч за перспективите пред паричната политика Пауъл цитира няколко фактора, които биха могли да помогнат за оказване на натиск върху инфлацията, включително по-нататъшни спадове в цените на стоките, както и тези, свързани с жилищния сектор.

Той също така предупреди, че докато прогнозите на Фед и на други за инфлацията сочат за "значителен спад през следващата година", централната банка многократно е била обърквана от неправилни прогнози в миналото.

"Истината е, че бъдещият инфлационен път остава много несигурен“, каза той, добавяйки, че Фед все още не е видял "ясен напредък" към по-бавна инфлация.

Пауъл предупреди,  че не трябва да се вглеждаме твърде много в октомврийския доклад за индекса на потребителските цени (CPI) и вместо това подчерта, че ще са необходими "значително повече доказателства, за да има гаранции, че инфлацията действително намалява".

Пауъл предупреди, че за да се намали инфлацията, пазарът на труда трябва да стане значително по-разхлабен и ще трябва да има "продължителен период на икономически растеж под неговия тренд".

Докато Пауъл сигнализира, че предстои забавяне на темпото на повишаване на лихвите, той подчерта, че "времето за такова по-бавно темпо е много по-маловажно, от това с колко още ще трябва да повишим лихвите, за да контролираме инфлацията, и колко време ще е необходимо да поддържаме политиката на рестриктивни лихвени нива".

Той повтори, че крайната точка на цикъла на затягане вероятно ще трябва да бъде по-висока от очакваната в прогнозите на Фед, публикувани през септември, които предполагат, че повечето централни банкери предполагат, че така наречената "крайна лихвена ставка" ще достигне 4,6%. Повечето икономисти обаче посочват, че нивото на федералната фондов лихва ще надхвърли 5%.

Инвеститорите реагираха позитивно на сигналите от Джером Пауъл за по-бавно темпо на повишаване на лихвените проценти, което предизвика снощи солиден ръст на пазарите на акции на Уолстрийт.

Индексът на сините чипове DJIA нарасна в края на търговията в сряда с цели 737 пункта (повишение с 2,18%), широкият индекс S&P 500 - с 3,09%, а технологичният индекс Nasdaq Composite отбеляза ръст от 4,41%.

В рамките на изминалия месец ноември DJIA нарасна с 5,3%, S&P 500 - с 4,6% и Nasdaq Composite - с 3,3%, нараствайки за втори пореден месец за пръв път от юли и август на 2021 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна