Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Петев дал пътя на Ливакович към големия футбол

Вратарят Ливакович отрази три дузпи срещу Япония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вратарят Доминик Ливакович е безспорният герой за Хърватия от понеделник вечерта, след като спаси три дузпи, изпълнени от футболистите на Япония Минамино, Митома и Йошида, и класира националния тим на страната си на четвъртфиналите на Световното първенство, където ще се изправи срещу Бразилия.

Интересна подробност е, че той е бил наложен като титулярен вратар на Динамо (Загреб) от българския треньор Ивайло Петев. Доминик Ливакович е купен от Динамо от ФК Загреб през 2015 година за 625 000 евро, но той е оставен да играе още една година в предния си клуб под наем.

Една година по-късно, през 2016-а той се завръща в Динамо (Загреб) и Ивайло Петев го избира за титулярен вратар още в последните контроли преди старта на сезона. На младия Ливакович му трябва много малко време, за да спечели любовта на феновете и да се отплати на Петев за доверието, като още в първото дерби с Хайдук е най-добър на терена и с няколко решителни намеси има основна заслуга за равенството 0:0.

Доминик е роден на 9 януари 1995 година в Задар, историческата столица на Далмация в заможно и образовано семейство, съобщава БТА. Той иска да стане вратар от малък, но баща му Здравко, който е строителен инженер, по-скоро го готви за кариера на лекар, тъй като дядовците му са били медици. По-късно Доминик стана студент във Факултета по дипломация и международни отношения на Загребския университет, но сам решава да изостави образованието си, за да се посвети на мечтата си - да бъде вратар.

Доминик е юноша на ФК Задар, но след четири години преминава във ФК Загреб. За първи път е повикан в националния отбор през 2017 година и дебютира в приятелския мач с Чили, загубен от Хърватия с 2:5. Той не успява да убеди селекционера Златко Далич да е титуляр и е на пейката за състава на световното първенство в Русия през 2018-а, който стига до финал, където отстъпва пред Франция.

Той става титуляр в националния тим след оттеглянето на Даниел Субашич в края на 2018. Пази на тима на първото издание на Лигата на нациите, спечелено от Португалия, както и на европейското първенство в Англия през миналата година,


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!