Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският бизнес мегаполис Шанхай също облекчава Covid мерките

Основният бизнес център на Китай - мегаполисът Шанхай обяви в четвъртък, че от утре ще премахне изискванията за тестване за Covid-19 за ресторанти и места за забавление като част от националното облекчаване на политиката на Пекин за "нулев коронавирус".

Градът беше поставян под локдауни няколко пъти през последните месеци, което доведе до забавяне на икономическата активност и предизвика протести срещу строгите противоепидемични мерки.

По-рано днес беше съобщено, че Хонконг също облекчава ограничителните мерки, когато става въпрос за задължителния карантинен период за хора с положителен тест за коронавирус и техните близки контакти.  Очаква се властите в Хонконг да обявят съкращаване на задължителния период на карантина до пет дни, ако тестът на пациент е отрицателен за Covid-19. Хонконг също така ще намали периода на изолация за близки контакти на заразените от седем на пет дни. Правилата за дистанциране и задължителните маски обаче ще останат в сила, включително тридневното медицинско наблюдение.

Междувременно Китай трябваше да проведе пресконференция за превенцията и контрола на Covid-19 само ден, след като де факто сложи край на стриктната си политика, според която регионите, изправени пред локални коронавирусни огнища, трябваше да бъдат поставяни под пълен локдаун.

Китайското правителство продължава да облекчава строгите локдаун мерки в цялата страна през последните дни след протести в големите градове, предизвикани от стриктната политика на Пекин за "нулев Covid-19", която изискваше пълно блокиране в райони, засегнати от огнища на коронавируса.

Продължаващото разхлабване на Covid мерките в Китай идва на фона на продължаващото намаляване на новите случаи с коронавиус през изминалото денонощие до 21 439, от които 4079 бяха със симптоми, а 17 360 бяха безсимптомни, съобщи в четвърък Националната здравна комисия, предаде Ройтерс. Нямаше смъртни случаи и през последните 24 часа, запазвайки смъртните случаи в страната от началото на пандемията на 5235.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени