Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароко поднесе нова изненада и е на полуфинал в Катар!

Мароко - Португалия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Мароко продължава да твори история, след като достигна до полуфинал на Световното първенство по футбол в Катар. Днес мароканците постигнаха поредната си икономична победа – 1:0 над Португалия с гол на нападателя на Севиля Юсеф Ен-Несири три минути преди края на първото полувреме. Мароко е първият отбор от Африка в историята на футбола, който достига полуфинал на Световно първенство, а също така и първата арабска страна в топ 4 на света. Африканският отбор шокира целия футболен свят с може би най-голямата изненада до момента на Световното първенство. Преди днешния мач те елиминираха Испания, а излязоха от група с Хърватия, Белгия и Канада. И до момента нито един от петте отбора не е отбелязал гол във вратата на Ясин Буну, освен автогола на Наим Агер в мача с канадците. "Лъвовете от Атлас", какъвто е прякорът на мароканците, ще имат още по-сериозен тест в предпоследния си мач на турнира. Те очакват победителя от късния мач днес между Франция и Англия. Петкратният носител на "Златната топка" - наградата за най-добър футболист в света за годината, Кристиано Роналдо, който записа своя мач номер 196 за националния отбор на страната, приключва с мечтите за Световна титла.


Очаквано Португалия започна по-активно мача и още в 4-ата минута създаде първото положение пред вратаря Буну, който спаси удара на Жоао Феликс. След това още няколко пъти имаше напрежение пред вратата на Мароко до 20-ата минута, но и Мароко използваше възможности да пренесе събитията пред Диого Коща. Ен-Несири стреля с глава след центриране от статично положение, но топката излезе високо в аут.  В 30-ата минута отново се откри възможност пред Жоао Феликс, който стреля с обратен фалц, но топката се отби в гърба на марокански бранител и излезе в ъглов удар. Събитията бяха по този сценарий в следващите десетина минути, но в 42-ата грешка на вратаря Диого Коща стана причина Мароко да излезе напред в резултата. Коща не се ориентира добре при центриране от ляво на Атия-Алла, тръгна да излиза, но се размина с топката, удари се в съотборника си Рубен Диаш, а за Ен-Несири не беше трудно с глава да насочи топката в мрежата. В следващата атака обаче Португалия можеше да се възползва от неразчетена изява на вратаря Буну, а Бруно Фернандеш опита да центрира, топката изненада стража и се отби в горната греда. В добавеното време най-напред имаше ситуация за португалците в наказателното поле, която беше подмината  от съдията. В ответната атака Атия-Алла стреля по диагонала при контраатака, но крайно неточно. 

Второто полувреме започна с нова грешка на вратаря на португалците, който отби неумело едно балонно центриране, и по чудо след рикошет в Джавад ел Ямик и по чудо кълбото не се спря в мрежата.В следващата атака обаче Португалия можеше да се възползва от неразчетена изява на вратаря Буну, а Бруно Фернандеш прати топката в гредата. Селекционерът им Фернандо Сантош реагира веднага и пусна на терена звездата Кристиано Роналдо и Жоао Кансело. Така Роналдо записа своя мач номер 196 в националния отбор. Натискът на португалците се увеличаваше и най-напред Гонсало Рамош с глава от чудесна позиция не успя да насочи в очертанията на вратата след подаване на Бруно Фернандеш. Само след още 6 минути самият Фернандеш получи топката на границата на наказателното поле, но изстрелът му профуча над гредата. В 83-ата минута Ясин Буну спаси вратата си от сигурен гол, след като Жоао Феликс стреля фалцово след асистенция на Роналдо. В следващите минути португалците продължиха да владеят топката и да опитват центрирания. В 90-ата минута при една контраатака топката попадна в Кристиано Роналдо, но стреля от далече и Буну спаси без големи трудности. В 7-ата минута на добавеното време Рафаел Леао успя да извади топката от ляво, центрира и сложи главата на ветерана Пепе, който обаче я изпрати в аут край страничната греда.


Световно първенство по футбол Катар 2022, среща от четвъртфиналите:

Мароко – Португалия 1:0 (1:0)

Голмайстори: 1:0 Юсеф Ен-Несири 42

червен картон: Уалид Шедира (Мароко) – 90+2 минути

жълти картони: Ашраф Дари, Уалид Шедира (Мароко) , Витиня (Португалия)

съдия: Факундо Тейо Фигероа (Аржентина)

Стадион "Ал Тумама": 44 198

Състави:

Мароко: Ясин Буну, Ашраф Хакими, Ромен Сейс (58 – Ашраф Дари), Софиян Амрабат, Селим Амала (65 – Уалид Шедира), Азедин Унахи, Хаким Зиеш (82 – Закария Абухал), Софиян Буфал (82 – Яхя Жабран), Юсеф Ен-Несири (65 – Бадр Бенун), Джавад Ямик, Яхя Атия-Алла

Португалия: Диого Коща, Диого Далот (80 - Рикардо Орта), Пепе, Рубен Диаш, Рафаел Герейро (52 – Жоао Кансело), Бруно Фернандеш, Отавио Монтейро (69 – Витиня), Бернардо Силва, Жоао Феликс, Гонсало Рамош (69 – Рафаел Леао), Рубен Невеш  (51 – Кристиано Роналдо).


от 21.00 часа: Англия - Франция


от петък:
Хърватия - Бразилия 4:2 след изпълнение на дузпи, 1:1 след продължения, 0:0 в редовното време
голмайстори: 0:1 Неймар 105+1, 1:1 Бруно Петкович 117

Нидерландия – Аржентина 3:4 при дузпите, 2:2 (0:1) в редовното време и продълженията

Голмайстори: 0:1 Нахуел Молина 35, 0:2 Лионел Меси 73-дузпа, 1:2 Вут Вегхорст 83, 2:2 Вут Вегхорст 90+11

Полуфинали:
13 декември от 21 часа: Хърватия - Аржентина
14 декември от 21 часа  Мароко - Англия/Франция.

По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени