Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия и Аржентина определят първия финалист на световното

Тренировка на Хърватия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Аржентина и Хърватия ще се изправят един срещу друг в първия полуфинален мач от Световното първенство по футбол в Катар довечера от 21:00 часа българско време. Двубоят ще бъде изигран на стадион "Лусаил" в едноименния град.

Хърватите достигат до тази фаза на световното първенство за втори път поред, след като преди четири години в Русия загубиха във финала от Франция. От своя страна Лионел Меси и Аржентина мечтаят за първа световна титла от 1986-та година насам. Двата тима имаха труден път до полуфиналите, като Хърватия записа две равенства и една победа в своята група, за да завърши на второ място, след което имаше нужда от дузпи, за да преодолее последователно Япония и големия фаворит Бразилия в елиминациите. Тимът на Златко Далич е един от двата тима без загуба на Мондиал 2022 (заедно с Мароко), като е допуснал само три гола във вратата си и показва много солидна игра.

За Аржентина Мондиал 2022 започва по шокиращ начин - загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия в първия мач от груповата фаза. Впоследствие Меси и компания показаха класа, за да запишат последователни победи над Мексико и Полша, с което завършиха на първо място в групата. Двукратните световни шампиони бяха затруднени от Австралия в осминафиналите, но стигнаха до успех с 2:1, след което надвиха Нидерландия след дузпи в много тежък четвъртфинал.

"Ако победим Аржентина, това ще е най-големият успех в историята на Хърватия. Да повторим постижението си от преди четири години с почти изцяло нов състав би било фантастично. Вече сме в топ 4 на света, което е огромен успех за Хърватия. За нас е страхотно, че постигнахме това в две поредни световни първенства. Сега искаме повече, но играем срещу страхотния отбор на Аржентина, воден от Лео Меси. Те са под по-голямо напрежение, ние знаем как играят те. Вярвам на моите играчи, няма да се адаптираме прекалено, ще наложим нашия стил на игра", коментира селекционерът на Хърватия Златко Далич на пресконференция в понеделник. Той обяви, че няма проблеми с контузени играчи и не се притеснява от натрупаната умора дотук.

"Хърватия създаде проблеми на много национални отбори. Няма да споменавам най-добрите им играчи или техните силни и слаби страни, но ние сме анализирали как можем да ги нараним. Понякога се получава, друг път - не", каза треньорът на Аржентина Лионел Скалони. "Ще дадем всичко от себе си на терена. Понякога късметът е на твоя страна. Ако се представим на ниво, ще ни бъде по-лесно да постигнем голямата си цел. Но това е футбол, спорт, невинаги по-добрият печели", допълни той. Скалони разкри, че Анхел ди Мария и Родриго де Пол ще бъдат готови за двубоя.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!