Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова Зеландия прие закон, силно ограничаващ продажбата на цигари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Нова Зеландия е приет уникален план за постепенно премахване на тютюнопушенето за следващото поколение чрез налагане на доживотна забрана на младите хора да купуват цигари.

Законът гласи, че тютюнът не може да бъде продаван на никого, роден на или след 1 януари 2009 г., и от този момент нататък минималната възраст за купуване на цигари ще се увеличава все повече и повече.

Теоретично, ако някой се опита да си купи пакет цигари след 50 години, ще му е необходим документ за самоличност, който да доказва, че е навършил 63 години, пише "Евронюз".

Здравните власти се надяват, че пушенето ще изчезне много преди това. Те са си поставили за цел до 2025 г. Нова Зеландия да бъде освободена от тютюнев дим.

Новият закон намалява също така броя на търговците на дребно, на които е разрешено да продават тютюн, от около 6000 на 600 и намалява количеството никотин, разрешено в тютюна, който се пуши.

"Няма основателна причина да се разрешава продажбата на продукт, който убива половината от хората, които го използват", заяви пред депутатите в парламента заместник-министърът на здравеопазването д-р Айеша Верал.

"И мога да ви кажа, че ще сложим край на това в бъдеще, когато приемем този закон."

Нова Зеландия вече ограничава продажбата на цигари до лица на възраст над 18 години, изисква опаковките на тютюневите изделия да бъдат с графични предупреждения за здравето и цигарите да се продават в стандартизирани опаковки.

През последните години страната наложи също така поредица от големи увеличения на данъците върху цигарите.

Верал заяви, че законопроектът ще доведе до смяна на поколенията, а здравната система ще спести милиарди, тъй като няма да се налага да лекува заболявания, причинени от тютюнопушенето, като рак, инфаркти и инсулти.

"Забрана на държавата-бавачка“

Депутатите гласуваха партийно и приеха закона със 76 на 43 гласа.

Либертарианската партия АСТ, която се противопостави на законопроекта, заяви, че много малки магазини на ъгъла, известни в Нова Зеландия като млекарници, ще фалират, защото вече няма да могат да продават цигари.

"Ние се противопоставяме на този законопроект, защото това е лош законопроект и лоша политика, това е просто и ясно", каза Брук ван Велден, заместник-лидер на АСТ. "Няма да има по-добри резултати за новозеландците".

Тя заяви, че постепенната забрана е равносилна на "забрана от страна на държавата-бавачка", която в крайна сметка ще създаде голям черен пазар. Според нея забраната никога не е работила и винаги е завършвала с непредвидени последици.

Вайпингът не е засегнат

Законът не засяга вайпинга, който в Нова Зеландия вече е по-популярен от пушенето.

Миналия месец статистическата служба на Нова Зеландия съобщи, че 8 % от възрастните в страната пушат ежедневно, което е спад спрямо 16 % преди десет години. В същото време 8,3% от възрастните пушачи използват ежедневно вайпинг, което е повече от 1% в сравнение с преди шест години.

Нивото на тютюнопушене остава по-високо сред коренното население маори, като около 20% от тях съобщават, че пушат.

Промяната в закона беше приветствана от няколко здравни агенции. Health Coalition Aotearoa заяви, че новият закон представлява кулминацията на десетилетия на упорити застъпнически действия от страна на здравни и обществени организации.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!