Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония радикално променя отбранителните си политики

Японският премиер Фумио Кишида.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония се очаква да обяви най-голямата си реформа в сферата на отбраната от десетилетия тази седмица като повиши разходите, промени военното командване и придобие нови ракети заради заплахата от страна на Китай, предаде АФП.

Политиките, които ще бъдат очертани в три документа за отбраната и сигурността до края на седмицата, ще оформят отбраната на страната, чиято поствоенна конституция, дори не признава официална армия.

„Фундаментално засилване на отбранителните ни способности е най-спешното предизвикателство в тази тежка ситуация със сигурността“, заяви през уикенда премиерът Фумио Кишида:

„Спешно ще засилим отбранителните си способности през следващите 5 години“.

Реформата е резултат от опасенията на Токио за нарастващата военна мощ на Китай, както и от заплахи от страна на севернокорейски ракети и руската война в Украйна.

Ключово сред новите политики е увеличаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП до 2027 г. в съответствия с изискванията към членките на НАТО.

Това бележи значително увеличение от историческите разходи от около 1 процент и доведе до критики за начините за финансиране.

Парите ще субсидират проекти, включително придобиването на „противоударен капацитет“ – способност за атаки срещу ракетни обекти, които застрашават страната, дори превантивно.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!