Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще защитава световната си титла на финала

Тео Ернандес бележи първия гол за Франция.
Снимка: Ройтерс

Световният шампион Франция ще защитава титлата си на финала на 22-ия Мондиал в Катар в неделя.

„Петлите“ победиха Мароко с 2:0 на стадион „Ал Байт“ и ще спорят за трофея с Аржентина. В мача за третото място в събота мароканците срещат Хърватия.

Французите откриха резултата още в 5-ата минута. След грешка в отбраната на африканците Антоан Гризман напредна по дясното крило и центрира. След разбъркване топката стигна до Тео Ернандес, който с атрактивен удар от въздуха отбеляза, за което получи аплодисмента от президента на страната си Еманюел Макрон, който беше в ложата до шефа на ФИФА Джани Инфантино.

Голът на защитника в 4:38 минута е най-бързият на полуфинал на Мондиал след този на Вава за Бразилия през 1958 година срещу… Франция.

Мароко отвърна с опасен удар на Азедин Унахи в 10-ата минута, но Юго Лорис се разтегна и спаси удара в левия си долен удар.

В 17-ата минута Оливие Жиру разтресе дясната греда на вратаря Бону след хубаво овладяване и бомбен удар.

Франция беше близо до втори гол в 36-ата минута, когато Мбапе преодоля съперник и стреля, но ударът му беше избит пред голлинията, а при добавката Жиру прати топката в аут.

След корнер защитникът Ел Ямик удари дясната греда на френския вратар след задна ножица в 44-ата минута.

Горещ момент от полуфинала.

Втората част започна с натиск на Мароко, който доведе до няколко положения пред Лорис.

„Петлите“ вкараха втори гол в 79-ата минута. Току-що влезлият на мястото на Дембеле нападател Рандал Коло Муани се разписа отблизо, след като засече топката след удара на Килиан Мбапе, който преодоля четирима защитници на африканския тим.

До края футболистите на Реграги не се предадоха и продължиха да се борят, но нямаха шанса да вкарат поне почетно попадение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени