Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай изтегли 6 дипломати от Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското правителство изтегли китайски генерален консул и петима служители на консулството след нападението срещу демонстрант, който протестира пред китайското консулство в Манчестър, защитавайки продемократичността в Хонконг, предаде съобщиха информационните агенции.

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че британската полиция е искала да разпита шестимата служители за нападението срещу протестиращия Боб Чен. Той е казал, че маскирани мъже са излезли от сградата на консулството по време на мирен протест през октомври, завлекли са го на територии на консулството, и са го пребили.

Полицията съобщи, че служителите, които са се озовали на мястото, на което се е разиграла сцената, е трябвало да се намесят и да издърпат Чен, който е бил с наранявания по лицето и гърба. Клевърли каза, че британското външно министерство е поискало от Пекин да свали дипломатическия имунитет на шестимата служители, за да позволи на полицията, разследваща случая, да ги разпита.

„В отговор китайското посолство, действайки по инструкции от Пекин, уведоми правителството на Негово Величество, че службата на генералния консул в Манчестър е приключила и той се е върнал в Китай“, каза Клевърли. Той добави, че шестимата души “или са напуснали Обединеното кралство, или скоро ще го направят“. Чен приветства развитието от четвъртък, отбелязва БТА.

“Изминаха два месеца, откакто бях нападнат в Манчестър от служители на китайското консулство", каза той, допълвайки, че случилото се на 16 октомври е било недопустимо и незаконно. Той уточни, че оттеглянето на китайските дипломати му е дало усещане, че ситуацията е приключила.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна