Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дидие Дешан: Остана ни една крачка

Дешан и помощникът му Ги Стефан по време на полуфинала.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селекционерът на френския национален отбор по футбол Дидие Дешан е на път да се превърне в абсолютен рекордьор в историята на най-популярната игра, ако спечели втора поредна титла за страната си. "Петлите" елиминираха Мароко с 2:0 в полуфинал на Мондиала в в Катар и ще защитават трофея си от 2018 година срещу Аржентина. 


В момента Дешан е в компанията на Марио Загало и Франц Бекенбауер, които са печелили световното първенство и като играч, и като треньор. Но една победа в неделя ще му даде трета купа – нещо, което до момента не е постигано от никого в този порядък.

"В момента в нас властват емоциите и гордостта! Това беше значителна крачка. Остана една – последната. Тука сме с играчите заедно вече месец и толкова дълго на едно място с едни и същи хора никога не е лесно, но за момента ни носи само радост", щастлив е Дешан.

На финала обаче ги очаква Аржентина и устремилият се към единственото отличие, което му липсва Лионел Меси.

"Меси блести от самото начало на турнира. Да, четири години по-късно обезателно ще има разлики. През 2018-а срещу нас той действаше като централен нападател, но тогава го очаквах на друга позиция. Сега е много силен, когато играе в тандем с друг нападател. Ще се постараем да ограничим максимално неговото влияние върху мача, както вероятно и аржентинците ще се опитат да ограничат ефекта на някои наши футболисти", каза още бившият полузащитник на пресконференцията след мача с мароканците.

След това той се спря на една тема, която в последствие се превърна във водеща на цялата пресконференция. Той говори за ситуацията с Адриен Рабио и Дайо Упамекано, които не играха срещу Мароко заради грип.

"На един треньор му се налага да прави избор, имайки цялата информация, която му подават хората от щаба. Упамекано се разболя след съботния мач с Англия. Той успя да направи една тренировка във вторник, но. . .Конате показа няколко много добри неща на същото занимание и това беше достатъчно за моя избор".

"За Рабио, са съжаление, ситуацията е напълно идентична. На обяд му стана по-добре, но не толкова, че да го приемем в перфектна форма. Той остана в хотела, даже не беше в протокола за мача. Казах да не го записват".

"Дали ще бъдат готови за финала в неделя? По принцип – да. Упамекано е във форма, Рабио предполагам също ще бъде, ако не се случи нещо извънредно. Останаха още четири дни, така че трябва да се оправи", допълни Дешан.

След това обаче той беше попитан дали е възможно Франция да извади за финала Карим Бензема, който до момента не играе заради контузия. Французите дори не добавиха нов човек в групата от 26 футболисти, оставяйки неговото име с номер 19. Според вестник "Марка", от събота насам той тренира на пълни обороти и няма никакъв проблем да играе, ако треньорите и самият той го решат. Но Дешан видимо придоби хладно изражение при този въпрос и само каза: "Предпочитам да не ви отговарям! Давайте следващият въпрос, моля".


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени