Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия освободи предсрочно над 1000 затворници за Коледа

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Над 1000 германски затворници бяха освободени предсрочно преди Коледа, предаде БТА.

Най-много затворници – 291, са получили разрешение да излязат предсрочно на свобода в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е и най-населената в страната.

Общият брой на затворниците, освободени предсрочно тази година в цяла Германия, е 1056, което бележи увеличение спрямо миналата година, когато преди Коледа бяха пуснати на свобода предсрочно малко над 800 затворници, съобщи ДПА, като се позова на данни на министерствата на правосъдието на германските провинции.

Както и през предишните години, Бавария е единствената от 16-те германски провинции, която не участва в така наречената коледна амнистия. При нея предсрочно се освобождават от затвора онези затворници, чиито присъди изтичат точно след настъпването на следващата година. Така те могат да изкарат празниците в края на годината с близките си. Освен това те могат и да се възползват от услугите на службите за социално подпомагане и на консултантските центрове, преди те да излязат в коледна ваканция.

Има обаче и лишени от свобода, които отказват предсрочно освобождаване и предпочитат да прекарат Коледа в затвора.

В повечето случаи затворниците се освобождават няколко дни по-рано, а не няколко месеца по-рано. Право на освобождаване имат само тези, които са имали добро поведение в затвора и не е трябвало да излежат дълга присъда.

Анализът на данните на провинциалните правосъдни министерства показва, че най-малко 160 нарушители на закона вече са били освободени предсрочно от затвора в Берлин, а около 200 затворници в югозападната част на Баден-Вюртемберг също са били освободени предсрочно тази година.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна