Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведен е в експлоатация 27-ият ядрен реактор в Южна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда официално бе пуснат в експлоатация 27-ият ядрен реактор на Южна Корея, а президентът обеща страната да се превърне в "световна ядрена енергийна сила", предава БГНЕС.

"Правителството ще превърне ядрената енергетика в стълб, който е водещ за нашия износ, и ще оказва активна подкрепа, за да може Република Корея отново да се похвали със статута си на световна ядрена енергийна сила", заяви по време на церемонията по откриването президентът Юн Сук-йол.

Юн не можа да присъства физически на церемонията поради "екстремни метеорологични условия", съобщиха от офиса му.

Ядреният реактор Шин Ханул № 1 с мощност 1400 мегавата, разположен в Улджин, на 307 км югоизточно от столицата Сеул, започна търговска експлоатация миналата седмица.

Изграждането му започна през 2010 г. и приключи през 2020 г.

Ядреният реактор, "моделът на реактора на страната от следващо поколение, който се отличава с по-голям капацитет, по-дълъг живот и рентабилност", трябваше да започне да функционира през 2017 г., "но планът беше отложен поради земетресението в югоизточния град Кьонджу", съобщи информационна агенция "Йонхап".

От общо 27-те реактора в Южна Корея, включително новопостроения, в момента работят 25, тъй като страната се стреми до 2030 г. да разшири производството на ядрена енергия до над 30% от общата си енергия.

Правителството изгражда и три допълнителни реактора.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна