Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Путин лети днес за Беларус

Разположените в Беларус руски военни сили ще проведат тактически учения

Президентите на Русия Владимир Путин (вляво) и на Беларус Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин лети за Беларус в понеделник на фона на опасения в Киев, че той възнамерява да окаже натиск върху Минск да се присъедини към нова наземна военна офанзива срещу Украйна и да се отвори отново нов фронт, съобщава Ройтерс.

Посещението му за разговори с беларуския лидер Александър Лукашенко ще бъде първата му визита в Беларус от 2019 г. - година преди началото на пандемията и последвалата вълна от беларуски протести през 2020 г., които Лукашенко потуши със силната подкрепа на Кремъл.

"По време на тези разговори ще бъдат разработени въпроси за по-нататъшна агресия срещу Украйна и по-широко участие на беларуските въоръжени сили в сухопътна операция срещу Украйна", заяви командващият украинските обединени сили Сергей Наев.

Високопоставеният украински генерал Валери Залужний каза пред изданието The Economist миналата седмица, че Русия подготвя 200 000 нови войници за голяма офанзива, която може да дойде от изток, от юг или дори от Беларус още през януари, но по-вероятно през пролетта на 2023 г.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи в понеделник, че войските на страната, разположени в Беларус, ще проведат тактически военни учения. От министерството споделиха, че армията на Москва продължава "курса на интензивна бойна подготовка" в обекти в Беларус.

Някои военни анализатори виждат тези маневри като трик, който да накара Украйна да изпрати сили на север, така че украинската армия да бъде по-уязвима на руски атаки другаде, посочва Ройтерс.

Посещението на Путин беше обявено в петък след изненадващата визита на 3 декември в Беларус от страна на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който подписа споразумение с беларуския министър на отбраната, чиито подробности не бяха оповестени.

Министерството на отбраната също така отбеляза, че Русия и Китай ще проведат военноморски учения от 21 до 27 декември в Източнокитайско море. "По време на активната част на учението е предвидено провеждане на съвместни ракетни и артилерийски стрелби по въздушни цели, артилерийски стрелби по морски цели, както и отработване на съвместни противоподводни действия с практическо използване на въоръжение", посочиха от министерството.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени